Mlada dizajnerica Katarina Mamić poznata je po izradi kombinacija odjeće za mame i kćeri. Njezine “matching” haljinice, tunike ili majice koje poželi odjenuti svaka majka i njezina kćer, iznimno su popularne i tražene. S izradom takve vrste odjeće čije su mogućnosti kombiniranja i izrade novih modela neograničene, prva je započela u Hrvatskoj. Gdje pronalazi inspiraciju i koji su joj planovi za budućnost saznajte u ostatku članaka.

Što Vas je potaknulo na izradu posebnih modnih kombinacija odjeće za mame i kćeri?

Na ideju o izradi posebnih kombinacija odjeće za mame i kćerke me potaknula moja nećakinja Ema koja mi je i danas glavna inspiracija za dizajn novih komada. Izradu matching outfita počela sam prije gotovo 4 godine. Poželjela sam napraviti iste tunike za svoju sestru i nećakinju, budući da tada još nije postojao trend jednakog odijevanja, to je bilo nešto zaista posebno i drugačije što se nije nigdje moglo kupiti ili naručiti i upravo je zbog toga tako dobro prihvaćeno od strane mojih klijentica.

Gdje pronalazite inspiraciju?

Prve matching tunike su bile bijele s crvenim trešnjicama, a nakon toga inspiracija je dolazila što sama od sebe, a što od strane mojih klijentica budući da su i one uključene u dizajn istih, tako da imaju priliku birati koji će blještavi motiv krasiti njihove tunike ili majice. Često se događalo da se iz njihove male ideje na kraju razvila cijela kolekcija tunika. Nije mi dugo trebalo da shvatim kako su kombinacija muslina, pamuka i šljokaste čipke neiscrpan izvor inspiracije.

Budući da nemam vlastitu djecu, moje muze su nećakinje Ema i Antea. Kad mi dođe ideja za novi dizajn, prvi model izrađujem u Eminoj veličini i onda slijedi nagovaranje da Ema to obuče i da se model poslika. S obzirom na to da je Ema jako svojeglava djevojčica, kako će to izgledati isključivo ovisi o njenom raspoloženju. Nekad se odmah obuče i pozira za fotografiranje, a nekad je tu prvo dugotrajno nagovaranje, podmićivanje slatkišima, razna obećanja i moljakanja prije nego se dobije jedna slika modela. Druga nećakinja Antea je još mala bebica pa se zasad uspješno izvlači od dosadne tetke s haljinama.

KM Design

Kako izgleda Vaš tipičan dan?

Moj radni dan je poprilično popunjen, aktivna sam od trenutka kada se probudim do trenutka kad idem spavati, i uvijek mi fali još nekoliko sati da stignem obaviti sve što sam ubacila u raspored. Planiram imati vlastitu djecu i moram priznati kako me poprilično strah hoću li uspjeti uskladiti majčinstvo i profesionalni rad. Zaista se divim ženama koje uz djecu imaju karijeru pa još i ponešto vremena za sebe, ali valjda je sve stvar organizacije i nadam se, kada dođe vrijeme za to, da će se sve posložiti kako treba.

Kako ste se započeli baviti dizajnom?

Dizajniranje odjeće moja je velika ljubav još od malih nogu tako da sam upisala i Srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a potom Tekstilno-tehnološki fakultet. Odmah nakon fakulteta počela sam se samostalno baviti izradom odjeće. Ispočetka su to uglavnom bile haljine po mjeri, rađene po želji klijentica. Tu nisam uspjela u potpunosti izraziti svoju kreativnost pa sam povremeno napravila mini kolekciju vlastitog dizajna koju sam potom predstavila na nekoj reviji. Kao i svakom dizajneru želja mi je bila stvoriti nešto drugačije, posebno, po čemu će moj dizajn biti prepoznatljiv i tražen te sam dugo radila na toj ideji, ali moram priznati kako se to na kraju dogodilo slučajno.

KM Design_tekstNakon što sam završila s izradom haljine za jednu klijenticu ostao je komad muslina i nekoliko manjih komadića blještave čipke i tako sam to držala u ruci razmišljajući da li baciti, no ipak sam odlučila od čipke izrezati nekoliko manjih srca i prišiti ih na tuniku jednostavnog kroja. Rezultat je ispao fantastičan i odmah nakon objavljivanja slike na društvenoj mreži uslijedile su i prve narudžbe, tako da sam ubrzo zatim “izbacila” drugi model koji je prihvaćen još bolje i od tog dana narudžbe ne prestaju stizati.

Šivate li sami svoje kreacije?

Odjeću uglavnom šivam sama, osim kada sam u jako velikoj gužvi, onda potražim pomoć od krojačice. Budući da je posla sve više i više, uskoro planiram nekog zaposliti kako bi se vrijeme čekanja na izradu odjeće skratilo.

Stignete li još nešto dizajnirati osim kombinacija za mame i kćeri?

Osim matching odjeće radim i svečane ženske haljine, te torbe od prave i eko kože. Radila sam i nakit, ali to jednostavno više ne stignem tako da njega zasad nemam u ponudi, ali se nadam i planiram ponovno posvetiti i tome. Haljine su uvijek tražene i njihovom prodajom sam zadovoljna, ali budući da nemam puno vremena za izradu haljina moje kolekcije su jako limitirane te predstavim tek 20-tak modela godišnje u čijoj izradi posebno “guštam”. Izradom torbi sam se profesionalnije počela baviti tek prije nekoliko mjeseci, već dugo mi je to u planu, ali mi je jako puno vremena trebalo da nabavim sve potrebno i dobro proučim rad s kožom. Objavom prve kolekcije torbi sam se pozitivno šokirala jer su ih moje klijentice prihvatile s oduševljenjem i kolekcija se brzo rasprodala. Još uvijek nisam stigla lansirati novu kolekciju tako da zasad tek tu i tamo stignem izraditi neku torbu po narudžbi. Aktualna miss Hrvatske Maja Spahija jednu je moju torbu nosila sa sobom u Kinu na ovogodišnji izbor za Miss svijeta.

Gdje su dostupni i mogu se naručiti modeli Vaših modnih kombinacija?

Trenutno su moji modeli dostupni samo online putem društvenih mreža, u skoroj budućnosti planiram otvoriti svoj prvi showroom u Zagrebu, već intenzivno radim na tome tako da se nadam da će se službeni datum otvaranja i adresa znati kroz 3 do 4 tjedna.

Katarina Mamić Design Vas dariva! 

 

Sretna dobitnica ovog prekrasnog kompletića je DARINKA KOLAR, Svibovski Otok

Čestitamo!

KM design_nagradna