Vjerojatno je svakoj mami dobro poznata situacija u kojoj se njena klinceza „stvori“ pokraj nje svaki put kad nanosi šminku ili pak lakira nokte. Nanošenje ruža, stavljanje sjenila i maskare – znatiželjne okice pozorno prate svaki mamin pokret. Cijeli spektar boja, šljokica i ostalog što šminka danas nudi, svakom će djetetu biti privlačni. Pogotovo djevojčicama koje žele izgledati upravo kao mama.

Međutim, gdje je točno granica između znatiželje i opsjednutosti šminkom? Mnoga su istraživanja pokazala kako u današnje vrijeme djevojčice sve ranije počinju brinuti o svom izgledu. Upravo je zato ponekad linija između znatiželje i opsjednutosti kozmetičkim proizvodima iznimno tanka.

Šminka u službi „igranja uloga“

Za mnogu djecu od malih je nogu zabavno „glumiti“ i pretvarati se u mnoge likove. Najbolji pokazatelj toga su i maškare koje smo kao klinci svi s nestrpljenjem čekali. A kao što je zanimljivo barem na nekoliko sati biti svoj omiljeni akcijski junak ili princeza iz bajke, jednako je zabavno i imitirati odrasle. Pogotovo vlastite roditelje.

Mališani na ovaj način nesvjesno stvaraju i svoj identitet, što je sasvim normalan proces odrastanja. Šminka u tom procesu djevojčicama predstavlja tek jedan korak koji ne treba zabrinjavati. Stoga se fascinacija maminom kozmetičkom torbicom i svim „čudima“ koje skriva u većini slučajeva smatra tek fazom.

Povećan oprez

Međutim, čak i kada se radi tek o fazi koja će jednostavno proći, poželjno je odmah postaviti neke granice. Mnogim roditeljima isprva je simpatično to što se dijete ugleda na njih i oponaša ih. No, stvari često mogu izmaknuti kontroli. Neke djevojčice ubrzo požele šminku nositi i izvan kuće, a pokazuju i veliku želju za posjedovanjem vlastite „kolekcije“.

Ponekad je nemoguće svojoj klincezi uskratiti stavljanje laka na nekoliko noktića ili pak isprobavanje sjajila za usne. No, na tome bi trebalo stati. Kada i dopustite djetetu da se igra vašom šminkom, pokušajte imati nadzor nad svime što  se tijekom igre događa.

Ugrožavanje zdravlja

Osim naizgled nevine igre koja može prerasti u opsesiju izgledom, mnogima zapravo niti ne padne na pamet još jedna skrivena opasnost. Riječ je o sastojcima koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima, a koji mogu imati štetan utjecaj na osjetljivu djetetovu kožu. To se najviše odnosi na proizvode poput maskare i sjenila za oči. Što ranije djevojčice počnu koristiti ove proizvode, to je veća opasnost. Kao moguće posljedice navode se alergijske reakcije, ali i teže posljedice poput hormonskih poremećaja.

Dijeljenje šminke s vašim klincezom još je jedna stvar koja se nikako ne preporuča. Ruževi, kistovi i spužvice za nanošenje šminke – sve to predstavlja plodno tlo za prenošenje bakterija koje mogu ostaviti traga na nježnoj koži.

Budite dobar primjer

Bilo da se radi o opsjednutosti šminkom ili tek pukoj znatiželji, najvažnije je na vrijeme usaditi djetetu racionalan stav o ljepoti. Kada majka u svakom trenutku na svom licu ima debeo sloj šminke, čak i prilikom šetnje do obližnjeg parka, teško će uvjeriti svoju klincezu kako izgled nije najvažnija stvar na svijetu.

Upravo zato se potrebno jednostavno – opustiti. „Tešku“ šminku rezervirajte za posebne prigode, a u tim situacijama dopustite kćeri da vam pomogne oko spremanja. Za takve prilike možete imati i nekoliko kozmetičkih proizvoda namijenjenih djeci. Kada ste svoje uređivanje u paru završili, pobrinite se da vašoj klincezi pažljivo očistite lice, a njen dio šminke neka također bude pod vašim nadzorom – do sljedeće prigode.

U slučaju da dijete i dalje pokazuje izraženu želju za promjenom izgleda šminkom u ranoj dobi, postoje neke alternative. Umjesto da zaista krenete u kupovinu kozmetičkih proizvoda namijenjenih djeci, zašto za početak ne biste iskušali drugačiji pristup? Probajte iskrenim razgovorom djetetu objasniti kako ni vi niste koristili šminku u njezinoj dobi, te da za sve to ima i više nego dovoljno vremena. Predložite igru u kojoj ćete si međusobno raditi frizure. Naučite vašu klincezu kako, primjerice, raditi pletenicu. Isprobajte više različitih stilova i pokažite kako za promjenu izgleda ponekad zaista nije potrebna šminka.