Bebino prvo šišanje uglavnom je puno veći događaj za roditelje nego za bebu. Ne rijetko se prilikom prvog šišanja “okida” i par fotografija kako bi ostalo zauvijek zabilježeno. Roditeljima je to veliko uzbuđenje, no bebi je uglavnom nova, nepoznata i često stresna situacija. Bebe koje uglavnom ionako imaju problema s prilagodbom na nove situacije, ljude i prostore, ovog puta nađu se u prostoru uglavnom krcatom glasnih ljudi koji se dovikuju između zujanja sušila za kosu, prekriveno plastičnim ogrtačem i “napadnuto” škarama nepoznate osobe koja ga dodiruje po glavi i nešto “radi” po njegovoj kosi.

Kako bi djetetu tijekom prvog posjeta frizeru i šišanja smanjili neugodu i strah, pokušajte se unaprijed pripremiti, izabrati pravo mjesto i doba dana u kojem smatrate da je dijete najspremnije za takav pothvat, ponesite sa sobom djetetovu omiljenu igračku, dudu varalicu ili grickalice koje najviše voli.

Kada je vrijeme za prvo šišanje?

Ovisno o tome da li se beba rodila s puno guste kose ili ćelava. Ako se rodila s puno guste kose, ona vjerojatno neće u potpunosti otpasti te će nastaviti rasti zajedno s novom. Takve bebe najčešće su čupavice pa stoga zahtijevaju raniji odlazak frizeru. Najčešće se ne preporučuje odlazak frizeru prije navršenih 8 mjeseci starosti, dok većina roditelja na to se odlučuje oko prvog bebinog rođendana. Bebe koje su rođene ćelave ili s malo kose, nešto duže čekaju na prvi odlazak na šišanje koji se ovisno o brzini rasta kose ne rijetko oduži i do oko drugog rođendana.

Ako ste jedan od onih roditelja koji čuva sve “prvo” od svoje bebe, ne zaboravite spremiti prve ošišane pramenove u kutiju uspomena.

Priprema unaprijed je važna!

S obzirom na to da bebe, a ni djeca uglavnom nisu presretna prilikom šišanja, ako vas već razumiju, pokušajte s objašnjavanjem onoga što će uslijediti i najvažnije – da neće osjećati bol ni nelagodu. Bilo bi odlično kad bi frizerski salon u koji idete imao unaprijed pripremljene frizere koji su “dostupni” djetetu i njegovim potrebama tijekom šišanja, dakle, one koji znaju djetetu skrenuti pažnju. Ako je potrebno ponesite sa sobom djetetovu omiljenu igraču, slikovnicu ili što god najviše voli i odvraća mu pažnju, jer ipak, velika većina frizera osjeća određeni strah kod šišanja male djece koja su nemirna ili plaču jer vrlo lako mogu ozlijediti mališana oštrim škarama. Ako pomaže, okrenite djetetovu stolicu suprotno od ogledala kako ne bi gledalo i imalo izravan pogled na to što se događa.