Ako je suditi po službenim statistikama, ali i po sve većem broju osobnih iskustava djece i roditelja s pedofilima, možemo zaključiti da se Hrvatska bori s opasnim valom pedofilskih zločina. Nažalost, ovakve vrste kaznenih djela za većinu ljudi još su uvijek tabu teme, ali nekoliko majki odlučilo je to promijeniti i o ovom ozbiljnom problemu jasno i glasno progovoriti. Prije nešto više od dva tjedna osnovale su udruga Lavice – za zaštitu i podršku žrtvama pedofila, a sve je započelo s jednim postom objavljenim na Facebooku.

„Susreli smo se sa situacijom da je odrasla osoba slala grozote u inbox malodobnoj djeci. Odlučili smo to podijeliti s javnošću. Otvorili smo facebook grupu  Za pomoć i zaštitu žrtava pedofila u koju se svaki dan uključivalo sve više i više ljudi. Na dnevnoj bazi primali smo jako puno dojava i iskustava roditelja i djece s pedofilijom”, objašnjavaju iz udruge te napominju da im je velika rasprostranjenost pedofilije po cijeloj Hrvatskoj bila dovoljno dobar razlog da odu korak dalje i službeno se registriraju.

Najvažnija je pravovremena zaštita i podrška

S obzirom na to da su trenutno jedina udruga ovakve vrste u Hrvatskoj, četiri Lavice predsjednica Anita Papa, potpredsjednica Tea Franjčić, tajnica Diana Krznar Bačić i likvidatorica Tea Biber, napominju da im je najvažnije pružiti zaštitu i podršku žrtava pedofila, u pravnom i psihološkom smislu. Također ističu da svi oni koji će zatražiti njihovu pomoć, moraju biti svjesni da moraju biti spremni podnijeti prijavu u policiji jer se s pedofilijom ne obračunava u četiri zida.

Od osnivanja grupe na Facebooku do danas dobile su prijave o pedesetak konkretnih slučajeva, a upozoravaju da osim muškaraca, pedofili mogu biti i žene.

Sve veći broj pedofila na Internetu

Prema podacima kojima raspolaže Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, seksualni zlostavljač, u najvećem broju slučajeva član je šire obitelji, zatim neka druga poznata osoba, susjed, otac, maloljetni naslinik, član uže obitelji, a tek je na posljednjem mjestu nepoznata osoba.

Ono što posebno zabrinjava jest kako sve veći broj pedofila vreba žrtve putem interneta, ponajviše putem društvenih mreža, ističu Lavice te poručuju da treba poraditi na edukaciji djece i roditelja. Ono što roditelji mogu učiniti jest da svojim mališanima usade osjećaj odgovornosti te da međusobno razgovaraju o sadržaju koji djecu zaokuplja na Internetu.

Nedorečen Kazneni zakon

Najveći problem kad je u pitanju pedofilija, Lavice vide u Kaznenom zakonu koji je nedorečen i pun propusta te u neosviještenom društvu koje zatvara oči ispred ozbiljnog problema

„Većina roditelja i djece odustaje zbog malih i smiješnih kazni koje dobivaju pedofili, predugog vremenskog trajanja samog postupka, ali i zbog procedure oko postupka prijave pedofila”, objašnjavaju iz Udruge.

Rješenje problema vide u promjeni Zakona, strožim kaznama, pomicanju dobnih granica koje određuju kazne za pedofile te pravu uvida u registar pedofila.