Nije bez razloga to što se u popularnoj kulturi pod nazivom „veliki brat“ često misli na nekoga tko sve prati i u svakom trenutku zna što se događa. Od trenutka kada na svijet dođe drugo dijete, prvorođeni sin dobiva novu ulogu – zaštitnika svog malog brata.

Ponekad je ta uloga podložna „slobodnijim interpretacijama“, pa će tijekom godina tu sigurno biti udaraca i suza. Unatoč tome, malo koji roditelj će moći reći da se tu radi o nečem drugom osim o čistoj ljubavi. A uz ulogu zaštitnika, još je važnija ona druga – uloga učitelja. Jer tko će mališanu bolje pokazati svijet kojim je okružen nego stariji brat?

Fizički obračuni kao iskazi ljubavi

Tanka je granica između grljenja i gušenja, a to najbolje znaju svi koji su imali privilegiju odrastati uz starijeg brata. Kad se naviknu na ovaj odnos, čak će i roditelji ponekad imati poteškoća kad treba ocijeniti o čemu se od ovog dvoje radi.

Važno je napomenuti i kako samo stariji brat jedini ima tu privilegiju povremenog čupanja, ugriza i udaraca. U slučaju da netko drugi nasrne na mlađe dijete, lako je moguće da će iskusiti i sav njegov bijes. „To je sve iz ljubavi“, rečenica je koju će većina mlađe djece zasigurno jednom čuti i dobro upamtiti. Jer to je istina – iza svih masnica zapravo stoji istinska ljubav kakvu samo braća mogu imati.

Nasljeđivanje stvari

Odjeća, obuća, igračke, sportska oprema – sve to pažljivo se čuva u kutijama za mlađe dijete, kada dovoljno poraste. Za roditelje je ova praksa posebno praktična, dok je za mlađu djecu vjerojatno izvor ljubomore. Jer kako je moguće da stariji brat dobije nove tenisice, dok su njemu pripale njegove, već ponešto iznošene?

S druge strane, starija braća imaju nešto drugačiji pogled na cijelu situaciju. Za njega je to privilegija koju je mlađem djetetu omogućio upravo on. Odrekao se nečega što voli kako bi poklonio mlađem bratu, a to je u njegovoj glavici ultimativni izraz ljubavi.

Pravila igre

Upravo stariji brat zaslužan je za osmišljavanje najzabavnijih igara. Ponekad su to i izazovi od kojih se roditeljima „diže kosa na glavi“, no upravo je on taj koji je „mozak operacije“. Njegove ideje također znače i njegova pravila. U slučaju da se mlađe dijete pobuni kako igra nije „fer“, stariji brat će jednostavno u sekundi promijeniti pravila. Budući da ju  je on osmislio, on ima i to pravo.

Upravo zajedničke igre najčešći su izvor svađa među braćom. Koliko god se mlađem bratu činilo da ga stariji muči, u glavici mališana odvija se jedan potpuno drugačiji scenarij. On svoga brata na ovaj način priprema na sve situacije kroz koje će morati proći dolaskom u vrtić ili školu, a koje su njemu samome već dobro poznate.

Neprocjenjiva iskustva

I dok će mnogima iskustvo odrastanja uz starijeg brata biti na trenutke teško i zamorno, na kraju ne postoji osoba koja neće reći da je isto tako bilo i – neprocjenjivo. Starija braća su mentori, čuvari, ali i najbolji prijatelji, a to je ujedno i jedino prijateljstvo koje traje cijeloga života.