Iskreno prijateljstvo jedna je od najljepših stvari u životu svakog čovjeka. Upravo pravi prijatelji su osobe na koje se uvijek možemo osloniti, bez straha od toga da će propitivati neke naše odluke i kritizirati nas. Prijateljstva koja traju cijeli život rijetka su, ali ne i nemoguća.

Većina žena sa svojom najboljom prijateljicom sigurno je razgovarala o budućnosti i životu kakav jednog dana priželjkuje. Osobe koje su više „obiteljski“ tip sigurno su razmišljale i o mogućnosti da njihova djeca i klinci nastave „tradiciju“ prijateljevanja te zajedno odrastaju i prolaze kroz život – baš kao što su to učinile i njih dvije.

Međutim, kako je život itekako nepredvidljiv, ponekad ne ide sve onako kako smo si zamislili. Stoga nije nemoguće i naći se u dosta nezahvalnoj situaciji kada jednostavno ne volite dijete vaše prijateljice – koliko god ste si vas dvije dobre.

Prijateljstvo pred izazovom

Iako ste već u nekoliko navrata shvatile kako jednostavno ne funkcionirate u blizini djeteta vaše prijateljice, i dalje se javlja isto pitanje. Kako je moguće da je osoba s kojom se najbolje slažete na ovome svijetu odgojila dijete koje je njena sušta suprotnost?

Prije nego počnete s prigovaranjem koje bi moglo ugroziti vaše prijateljstvo, poželjno je da sami sebi razjasnite neke stvari. Za početak, probajte razmisliti što je dovelo do toga da osjećate animozitet prema mališanu. Radi li se o nekoj konkretnoj situaciji ili pak obrascu ponašanja koji se ponavlja? Ako je potrebno, možete se na neko vrijeme „odmaknuti“ od prijateljice. Nekoliko dana bez njenog društva ne bi trebalo predstavljati problem, a u ovom periodu možete racionalno razmisliti o tome što vas zaista smeta i treba li nešto poduzeti po tom pitanju.

Potraga za pravom perspektivom

Kada razmišljate o problemu, krenite od sebe. Jeste li možda malo nepravedni prema djetetu? U slučaju kada njeno dijete ulazi u konflikte s vašim mališanom probajte razmisliti i o mogućnosti da je ponekad i vaše dijete iniciralo sukob.

Također razmislite o situacijama u kojima se vaša djeca savršeno dobro slažu te krenite od toga. Ponekad problem jednostavno nije u djeci, već u okolini. Tek mali podražaj koji zasmeta djetetu može biti „okidač“ za agresivno i neželjeno ponašanje.

Razmislite i o tome vidi li vaša prijateljica problem u ponašanju i reakcijama svog djeteta. Uz to, pokušajte se staviti u perspektivu vaše prijateljice i upitati se ne vidi li ona možda vaše dijete na jednak takav način. Tek kada ste dobro promislili o onome što vas konkretno „muči“, možete djelovati – naravno, ako zaključite da je zaista potrebno.

Vrijeme za dvoje

Djeca su svakoj majci osjetljiva tema. Iako se možete naći u situaciji da joj prigovorite zbog ponašanja njenog mališana, to ne mora nužno dobro završiti. Veća je vjerojatnost da će vam prigovoriti nego vam zahvaliti na iskrenosti. S druge strane, postoji i mogućnost da vam vrati jednakom mjerom uz prigovore koje ona ima vezano za vaše dijete. U svakom slučaju, jedna od boljih opcija je da barem jednom tjedno odvojite vrijeme za druženje kakvo ste imali prije nego što su djeca došla na svijet. Odlazak u kino ili kava u kvartu dok mališane čuva netko iz obitelji, često može učiniti čuda za vaše prijateljstvo. Razgovor koji ne uključuje svakodnevne obveze i brigu za djecu najbolja je terapija koja s vremenom može i promijeniti vaše razmišljanje o njenom mališanu.

Iskrenost koja nije poželjna

Da je biti iskren s ljudima do kojih nam je stalo nešto što je odlika dobre osobe, govorile su nam još naše mame i bake. Međutim, ovdje je riječ o situaciji u kojoj je to pravilo možda bolje zaobići. Nakon što ste sagledali situaciju, postoji mogućnost da i dalje nećete pronaći „unutarnji“ mir. Dijete vaše prijateljice i dalje će vam se činiti kao mali grubijan koji inicira sukobe i pri tom ćete stavu i ostati.

Stoga, u slučaju da je došlo do točke u kojoj je takvo ponašanje nemoguće prešutjeti, recite prijateljici što vas konkretno muči. Zapamtite da ne okolišate previše, a dobra je taktika i navesti konkretnu situaciju u kojoj vas je ponašanje mališana zasmetalo. Napomenite kako vam je u takvim trenucima jednostavno nemoguće provoditi kvalitetno vrijeme s njom, budući da vam je zaista stalo do vašeg prijateljstva.

Da, istina je da niti najnježniji govor možda neće ublažiti povrijeđenost koju će prijateljica u tom trenutku osjećati. No, budite sigurni kako će svako iskreno prijateljstvo preko ove situacije kad – tad prijeći, a vi ćete pokraj sebe ponovno imati osobu na koju možete uvijek računati.

Osim toga, djeca neće zauvijek biti malena, nestašna i raditi nepodopštine, ali vaše prijateljstvo neka ipak bude zauvijek.