U Hrvatskoj je registrirano 1096 osoba s autizmom, iako se prema starim pokazateljima (23:10,000) brojka kreće preko 8,000, a prema novim omjerima (1:150) oko 22,000, dok je 500,000 do milijun stanovnika dio obitelji s članom pogođenim autizmom. Često se za autističnu djecu kaže kako su u nekom “svom svijetu.” Autisti žive u istom svijetu kao i svi drugi, samo ga doživljavaju na drugačiji način. Pristupa li im se na adekvatan način, moguće je ući u njihov svijet. Za njih kaže da su neemotivni i hladni. No, najčešće su preemotivni.

Bliskim osobama se ne libe pokazati emocije. Ponekad ih se nepravedno smatra agresivnima, a nisu ništa agresivniji od prosječnih ljudi. Dio djece s ovim poremećajem ima intelektualnih poteškoća, no među autistima su i osobe s izrazito visokim intelektualnim sposobnostima, koji zadivljuju svojim znanjem.

Sve je veći broj knjiga koje se bave autističnom djecom, njihovim iskustvima i pogledom na svijet. To nisu knjige o uzrocima, dijagnostici, tretmanima i savjetima. To su romani inspirirani stvarnim događajima, stvarnim osobama s autizmom, te njihovim problemima, kao i problemima njihovih obitelji. Vrlo dobro se obrađuju poteškoće djece s autizmom, prvenstveno u pogledu ponašanja. Donosimo vam pet od 22 popularna romana s web stranice autizam.net na kojoj se, između ostalog, može pronaći veliki broj korisnih i edukativnih članaka o autizmu.

1. Davina – Moja kišna djevojčica

Davina je pseudonim autorice ove istinite priče. Nakon završenog fakulteta udala se za Nijemca i danas s obitelji živi u jednom njemačkom gradiću, inače je porijeklom iz Bosne, kao i njezina usvojena djevojčica. „Moja kišna djevojčica“ je predivna priča o strpljenju, snazi volje i prije svega priča o neizmjernoj i bezuvjetnoj majčinskoj ljubavi.

Činjenica da se radi o usvojenoj djevojčici koja je ujedno i dijete s posebnim potrebama čini sve dirljivijim, svih 160 stranica pokazat će vam kako unatoč svim tegobama ovakve obitelji mogu biti sretne i funkcionirati kao i sve ostale. Ova knjiga, prožeta iskrenošću i dubokim emocijama potpuno će vas razoružati i oduševiti.

2. Patricia Stacey – Dječak koji je volio prozore

Knjiga “Dječak koji je volio prozore” donosi izuzetno vrijedne uvide i metode koje pomažu autističnoj djeci i djeci s teškoćama u senzoričkoj integraciji da se razviju i zakorače u svijet. Istovremeno dirljiva i ispunjena nadom, ova knjiga prati iskustva jedne obitelji koja se hrabro borila da svome sinu pruži bogat i emocionalno ispunjen život.

3. Naoki Higashida – Razlog zbog kojeg skačem

Vrlo posebna knjiga, posebice jer je njen autor Naoki Higashida, trinaestogodišnjak s poremećajem iz spektra autizma. Kroz svoje memoare nas uvodi u svijet osoba s autizmom objašnjavajući kako one razmišljaju, što osjećaju, kako doživljavaju i reagiraju.

4. Kristine Barnett – Iskra (kako sam u autističnom sinu pronašla genija)

Kada je autoričin sin Jacob Barnett imao dvije godine, postavljena mu je dijagnoza umjerenog do težeg oblika autizma. Liječnici su roditeljima rekli da dječak vjerojatno nikad neće moći pričati ili čitati i nikada neće moći samostalno obavljati osnovne dnevne aktivnosti poput vezanja cipela. Život ove požrtvovne majke jest životni put njenog genijalnog sina Jacoba koji je s 14 godina prepoznat kao vrhunski američki fizičar i matematičar te je danas profesor na sveučilištu Indiana. Prema izvještajima s BBC-ja, na ovog se dječaka s kvocijentom inteligencije 170 (kažu da je veći od Einsteinovog ) već gleda kao na budućeg dobitnika Nobelove nagrade.

6. Cynthia Lord – Pravila

Radnja ove knjige prati dvanaestgodišnju Catherine i njen odnos s mlađim bratom, Davidom, koji ima autizam. Podučavanje brata o pravilima u životu natjera Catherine da se zapita što je to u stvari “normalno”.

Ispovijest autistične djevojčice: Ne želim biti ovakva, ali jesam. Nemojte se ljutiti.