Ako ste srećkovići koji žive u kući s dvorištem, jedan kutak vanjskog prostora jednostavno morate odvojiti i urediti djeci za igranje. O važnosti igre na otvorenom za zdravlje, koncentraciju i emocije već smo pisali, a sada vam donosimo ideje kako urediti dječji kutak u dvorištu bez velikih ulaganja u opremu.

Čak i ako imate sasvim malo dvorište, pronađite neki dio koji će biti “dječji”. Naravno, djeca se neće buniti ako im kupite gotovu opremu poput ljuljački, pješčanika, tobogana i drugih rekvizita, ali i sami znate da je djeci dovoljan bazenčić vode ili kutija pijeska da se zabave. Djeca vole visine, odnosno vole se penjati, oni vole vodu, vole biljke, vole trčkarati i zavlačiti se u “kućice”. Drugim riječima, treba im vrlo malo da se u njima potakne kreativnost i maštovita igra.

Kod uređenja dječjeg kutka u dvorištu, prvo bi bilo dobro promisliti gdje ćete ga smjestiti. Neka nije blizu automobila ili poljoprivrednih strojeva, odnosno u djelu dvorišta koje je “prometno”. Isto tako, razmislite gdje vi najčešće boravite i pobrinite se da dječji kutak bude negdje gdje djecu možete vidjeti. Računajte da će na području gdje će se igrati djeca biti puno akcije, pogažene travice, raskopane zemlje, tako da djecu svakako odmaknite od bakina kamenjara ili vrta gdje bi mogli napraviti štetu kad im dođe društvo u njihov mali dvorišni raj.

Kad ste odredili nekoliko kvadrata gdje će biti dječje dvorište, razmislite što želite od zabave djeci ponuditi? Hoće li tamo biti ljuljačka ili tobogan, ili možda pješčanik, možda bazenčić, mali vrt s gredicama, kućica na drvu, šator? Ili možda sve to? Ako niste sigurni, odvedite dijete u park i promatrajte ga na dječjem igralištu, odnosno pitajte u čemu najviše uživa.

Slijedi nekoliko ideja za uređenje dječjeg kutka u vašem dvorištu za malo novaca:

1. Drveni otočići
Potrebno vam je 5 do 7 drvenih trupaca visine do 20 cm, koje ćete razmijestiti na duljinu malo dužu od dječjeg koraka kako bi djeca po otočićima mogla skakutati poput žabica s lopoča na lopoč. Pritom će mališani vježbati koordinaciju, ravnotežu, koncentraciju, fokus i motoriku. Isto tako, mogu promatrati samu strukturu drveta, naučiti ponešto o godovima i drugim tajnama koje se skrivaju ispod kore drveta.

2. Pješčanik iz kućne radinosti
Iskopajte rupu dubine 30 cm u obliku kvadrata ili pravokutnika, dijagonalne dužine od 50 cm nadalje. Obložite ga starim laminatom, daskama ili brodskim podom te nabavite malo pijeska. Poanta igranja s pijeskom je oblikovanje mase u nove kreacije, pa vam veći pješčanik od ovoga zapravo ni ne treba. Možda je i bolje držati pijesak na manjoj površini da se djeca u njemu previše ne valjaju, a da opet dobe mogućnost raditi ručicama. Poznato je da rad rukama potiče kreativnost, jača fokus i pažnju te vježba i uči djecu rješavati probleme.

3. Fontanica
Ukoliko u dvorištu imate prskalice za zalijevanje travnjaka, približite dječjem kutku jednu i omogućite djeci da se osviježe u vruće ljetne dane. Djeca će trčkarati oko prskalice, gacati po lokvicama nastalim oko prskalice, a ako želite da se još više kreću, upalite im neku dobru muziku i potaknite ih da plešu.

4. Moj mali eko vrt
Maleni zaljubljenici u prirodu i oni koji uživaju u smirenijoj igri možda će htjeti obrađivati svoj mali eko vrt. Žrtvujte malo travnjaka i prekopajte im zemlju, napravite s djecom ogradicu oko vrta i natpis na daščici (npr. “Anin vrt”). Potaknite dijete i naučite ga kako se sade biljke, kako se o njima brinemo dok rastu, kako cijeniti sve sitne i male životinjice u ekosustavu, kako čistiti korov oko biljaka i slično. Djeca od gline mogu izraditi i razne ukrase za vrt – pužiće, kornjačice, bubamare i druge skulpturice. Manjoj djeci kupite odgovarajući alat kojim se neće ozlijediti.

5. Vrtna garniturica
Djevojčice koje se vole igrati čajanke, kuhinje, restorana i drugih sličnih igara, zasigurno će uživati u svojoj vlastitoj maloj vrtnoj garniturici. Stolić i malene stolice možete napraviti od raznih drvenih otpadaka ili ambalaže – paleta, sanduka, trupaca, starog namještaja. Sve ostalo uredit će malene slastičarke.

6. Šator
Veći komad stare tkanine, špaga i nekoliko dugih štapova može se za taj čas pretvoriti u pravi mali indijanski šator. Djeca se vole zavlačiti u uske i skučene prostore poput kućica, šatora, radnih stolova, pa će im njihov vlastititi indijanski šator biti povod za sate i sate maštovite igre. Dozvolite djeci da sami urede prostor oko šatora (npr. perjem koje će pronaći oko kuće, drvenim ukrasima, crtežima životinja i slično).

7. Radionica na otvorenom
Dovoljan je jedan improvizirani stol i nekoliko polica koje mogu poslužiti kao mjesto za razne radionice. Maleni automehaničari, znanstvenici, učiteljice i učitelji, strojari, knjižničari i drugi stručnjaci tu će pronaći svoj radni kutak ili “ured” u kojem će kreirati svoje projekte, eksperimentirati, raditi pokuse, zabilješke i slično.

Naravno, oni malo umješniji i spretniji s alatom i drvom, djeci mogu sami napraviti male replike igrališta, s ljuljačkama, drvenim kućicama, kućicama na drvetu, klackalicama i slično.

Mali dječji kutak također je prilika da djecu naučite još nekim važnim životnim lekcijama. U svom će kutku ona biti zadužena za čistoću i red. Dozvolite im da u tom dijelu oni budu gazde, ali uz slobodu, učite ih i odgovornosti.