Kakvo god bilo vrijeme, djeca se vole igrati plastelinom, glinamolom i svim drugim masama za modeliranje. Osim što je zabavan i potiče djecu na kreativnost, plastelin razvija imaginaciju i motoriku te može poslužiti kao izvrsna senzorna igračka.

Napravite jednostavni domaći plastelin od samo nekoliko sastojka i prilagodite ga interesu, uzrastu i željama svog mališana. Za mirisnu senzornu igru dodajte kap-dvije eteričnog ulja lavande, a za taktilnu senzornu igru u tijesto umiješajte suho bilje ili pak nekuhana zrna riže. Tijesto je odlično za igru unutra, ali i na otvorenom.

 

Recept za jednostavno tijesto/plastelin bez kuhanja

Sastojci

2 šalice mekog brašna
1 šalica soli
2 žličice vinskog praška za pecivo
2 žlice biljnog ulja
1 šalicu vrele vode
Boju za hranu po izboru

Umjesto boje za hranu možete upotrijebiti prirodnu varijantu, primjerice voćni čaj (oko četiri filter vrećice po šalici) ili vodu u kojoj se kuhala cikla. Ostavite li ciklu u vodi preko noći nakon kuhanja, boja će biti još intenzivnija. Osim što će dobiti lijepu ružičastu boju, tijesto će i lijepo mirisati po voćnom čaju.

Priprema

Pomiješajte prvo suhe sastojke pa dodajte ulje i sve dobro izmiješajte. Lagano dolijevajte vruću vodu u koju ste prethodno razmutili boju za hranu, i energično mijesite sve dok ne dobijete glatku masu. Dobili ste osnovno domaće tijesto za modeliranje kakvo možete vidjeti na fotografijama! Tijesto možete koristiti nekoliko tjedana ako ga nakon igranja dobro zatvorite u plastičnu posudu ili plastičnu vrećicu za hranu i spremite u hladnjak do sljedećeg igranja. Mi smo u svoju varijantu plastelina umiješali suhu mentu, koja je dala odličan kontrast blijedoružičastom tijestu i lijep osvježavajući miris, i malo suhe riže.

IMG_8623

 

Recept za kuhano tijesto/plastelin

Sastojci

2 šalice brašna
2 šalice vode
1 šalica soli
1 žlica ulja za kuhanje
1 žličica vinskog praška za pecivo

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u loncu i kuhajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne. Miješajte bez prestanka s pomoću drvene kuhače dok se tijesto ne odvoji od rubova posude. Kad se malo ohladi, izvadite ga iz lonca. Baš kao i nekuhano tijesto, i kuhana varijanta će poslužiti nekoliko tjedana pripazite li na to da ga uvijek nakon igranja pohranite u hermetički zatvorenu posudu i spremite u hladnjak.

 

Dodajte različite mirise i teksture za senzornu igru

Ako želite pojačati užitak igranja i napraviti pravu domaću senzornu igračku, u kuhano ili nekuhano tijesto dodajte ekstrakt vanilije ili pak par kapi eteričnog ulja (izaberite kvalitetnije ulje provjerenih proizvođača koje se upotrebljava u kozmetici). Eterično ulje najbolje je dodati u biljno ulje pa sve zajedno izmiješati. Za taktilnu igru kombinirajte suho bilje, rižu ili sitnu tjesteninu; sve to mogu dodati djeca tijekom igre.

 

Menta

 

Za mirisni plastelin dodajte:

– ekstrakt vanilije, naranče, limuna
– razna eterična ulja po želji – kap-dvije lavande, ružmarina, naranče…*

*Ne pretjerujte s količinom! Koristite kvalitetna ulja neškodljiva za djecu. Ne dodajte ih naknadno nego ih umiješajte u biljno ulje.

 

Za plastelin s teksturom dodajte:

– malo suhe, nekuhane riže
– malo sitne, suhe tjestenine
– razne šljokice
– suho bilje / sitno suho voće
– svježe bilje