Svi znamo koliko djeca uživaju u pijesku, gradeći kule i dvorce ili praveći razne oblike modlicama za igru. Obožavaju igrališta koji imaju pješčanik, kao i pješčane plaže. Nama odraslima pijesak i nije najomiljenija stvar jer znamo koliko neugodan zna biti kada se uvuče svuda. Pa ipak, postoji ta jedna super stvarčica koja se zove kinetički pijesak. Naoko, ne razlikuje se puno od običnog, a ipak – razlika je ogromna.

U njemu djeca mogu uživati čak i u udobnosti dnevne sobe. Ne rasipa se kao obični pijesak, a sve što djeca inače vole praviti – mogu. Osim zabave, ova igra donosi i puno više – djeca razvijaju finu motoriku, a poboljšava im se i senzorni razvoj, potiče se kreativno razmišljanje, razvijaju crtačke vještine te povećava njihova koncentracija. A beskrajna zabava uz kinetički pijesak ima još jednu dobrobit, koja uvijek dobro dođe djeci, ali i roditeljima – opušta i smiruje.


Donosimo vam brzi recept s kojim u vlastitoj kuhinji možete proizvesti uzrok puno zaigranih sati.

Potrebno vam je:

  • 1 šalica finog pijeska (ako u blizini nemate plažu s koje bi mogli posuditi malo, možete kupiti u trgovinama za kućne ljubimce)
  • 1 šalica glatkog bijelog brašna
  • 10 žlica ulja

U posudi pomiješajte pijesak i brašno, te u smjesu postepeno miješajući dodajte ulje. Dobit ćete fini, podatak kinetički pijesak koji se lako oblikuje i ne rasipa. Ako želite veću količinu zabave, poduplajte ili čak učetverostručite mjeru.

Lažni kinetički pijesak

U slučaju da pri ruci nemate finog pijeska, a silno želite popodne s mališanom provesti gradeći kule i dvorce, imamo recept i za vas. Iako bez pijeska, efekt će biti sličan.

Potrebno vam je:

  • 4 šalice glatkog bijelog brašna
  • 1 šalica ulja

Od ova dva sastojka u većoj zdjeli zamijesite „pijesak“. I igra može početi.