Svi mi najčešće pišemo i crtamo na horizontalnoj površini, ruke položene na podlogu. Na taj način razvijamo finu motoriku, učimo pisati, no zapravo zglobove i mišiće ruke navikavamo samo na taj jedan pokret.

A što je s vertikalnim, širokim pokretom šake, kontroliranim potezima na većim površinama? Oni su također važni i važno ih je vježbati i razvijati.

Za takvu vrstu igre potrebno je samo malo mašte i velika papirna podloga.

S obzirom na to da nam je ruka naviknuta na horizontalni položaj, djeca se brzo umaraju crtajući na većim, vertikalnim površinama pa je dobro aktivnost prožeti radnjama gdje će malo odmoriti vrijedne ručice.

Za ovu super igru potrebno je:

  • Karton
  • Papir
  • Selotejp
  • Ukrasna vrpca
  • Tempere
  • Šljokice
  • Šiljevina (od drvenih bojica)
  • Olovka

Za manju djecu predlažemo crtanje u okviru, koji je jako jednostavno napraviti od kartona.

Veća djeca mogu se poigrati tako da jedni druge opcrtaju i onda svatko ukrašava sebe (zalijepite nekoliko papira kako bi dobili veću površinu).

Važno! Neka se djeca uvijek opcrtavaju običnim olovkama, kako si ne bi obojala odjeću.

Prekrasno je gledati kako oni sebe vide i koliko im mašta radi drugačije nego nama odraslima. Ukoliko imate malo više vremena, dajte djetetu da opcrta vas a vi isto napravite njemu. Pa razgovarajte o očima, ušima, ustima, simetriji, bojama…

Iskoristite mašnice, ukrasne vrpce, vunu, stare materijale, šiljevinu kako biste napravili kosu, ukrase, odjeću.

Vrlo jednostavno a izrazito edukativno.

Budite ponosni na svoje mališane.

Teta Maja/Mali kreativci

* * * *

Mali kreativci

Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.

U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život. Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.