Zimski su praznici i dio djece ne ide u školu tako da je neminovno da bar jednom na dan čujemo “Meni je dosadno”. Zabavan i jednostavan način kako pametno skratiti dane praznika je da mališanima date da mijese tijesto za medenjake. Kiflice. Krancle. Što god djeca vole ili vam je od namirnica dostupno, zapravo. Osim što ništa ne košta jer sve imate u kući, bit će s vama u kuhinji tako da vi možete nesmetano raditi ručak ili se baviti suđem a djeca će uživati u stvaranju nečega što će kasnije moći i pojesti.

Ako su mališani stariji od 5 godina, napišite im recept na papir, dajte vagu i neka sami važu namirnice. Dajte im i žlicu neka kušaju. Slatko, slano, masno, hladno, toplo… Sve je to izvrsno za njihovu percepciju i zaključivanje.

U našem receptu koristili smo:
• Brašno
• Prašak za pecivo
• Maslac
• Šećer
• Med
• Cimet i klinčić
• Topla voda
• Jaje

Količine nisam pisala jer ovisi koliko djece radi, pa da ne bude previše ili premalo. A i svaka kuharica ima svoj omiljeni recept pa sastojci nisu toliko ni važni koliko ideja.
Neka djeca sve izvažu, izmijese i izvaljaju. Valjanje je poseban izazov, zbog ravne površine, debljine tijesta.
Ponudite im modlice za oblikovanje i bombone, čokoladu, sve ono što može u pećnicu za ukrašavanje.
Svakako ispecite njihova mala remek djela.

Kušajte, pohvalite i budite ponosni na svoje male slastičare!

Teta Maja/Mali kreativci

* * * *

Mali kreativci

Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.

U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život. Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.