Jedna od najboljih, najjednostavnijih i najuzbudljivijih igara mališana predškolske dobi zasigurno je u pijesku.
U današnjem tutorialu pokazat ćemo vam kako napraviti kamion mješalicu kojom će vaš mališan moći prevoziti pijesak, miješati i raditi sve ostalo što rade mali građevinari.
Pa, krenimo.

Za izradu nam je potrebno:
Kutija od keksa
Kutija od kreme
Komad kartona
Dvije čaše od jogurta
Četiri plastična čepa
Dva koluta od ljepljive trake
Cjevčica od konca ili deblja slamka

Prvi korak kod izrade ovog kamiona je lijepljenje čepova na donji dio kutije od keksa. Samo lijepljenje, bez da se čepovi/kotači okreću je jednostavnija varijanta no ako želite imati kotače koji se okreću, prvo na kutiji izbušite rupe i kroz njih provucite slamke za piće, za 1 cm šire od kutije, sa svake strane. U slamku uvucite štapić od ražnjića, a na njegov rub sa svake strane zalijepite prethodno probušen čep. Tako će se kotači okretati. Možda kad čitate zvuči komplicirano no kad počnete raditi, neće biti.

Na prednji dio kutije od keksa zalijepite manju kutiju, to je kabina kamiona.

Sad izmjerite karton prema ostatku kutije od keksa, širina i dužina trebaju pokrivati ostatak kutije. Taj pravokutni komad učvrstite na kutiju na način da ljepljivom trakom zalijepite rub kartona s rubom kutije. Ono što trebate dobiti je da se karton podiže.

Na karton zalijepite kolute od traka.

Na donjem dijelu jedne plastične čaše probušite mala vratašca, dovoljno velika da dijete kroz njih može usipavati pijesak. Na dnu te iste čaše probušite rupu i zalijepite cjevčicu. Sad čaše spojite jednu s drugom tako da dobijete spremnik kamiona.

Taj spremnik provucite kroz kolute, najširi dio čaša bit će na srediti i sprječavati da čaše ispadnu van kad dijete istovaruje pijesak.

S ovim korakom osnovna verzija kamiona mješalice je gotova, no kao što vidite na našim fotografijama, možete dodati dimnjak, ukrase, svjetla, sve od slamki.

*************

Mali kreativci
Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.
U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život.Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.