U jednom od pisama koje sam nedugo primila, dijete me pitalo kako napraviti brod koji neće potonuti ili se razmočiti. Kako smo do sad radili brod od stiroporne kutije od jaja, to nam nije bila opcija i trebali smo smisliti nešto novo.

Mislili smo, mislili – i smislili!

Potrebno nam je:

  • Dvije ili tri plastične bočice od jogurta 0,33 dcl
  • Karton
  • Plastična folija za hranu
  • Štapić za ražnjiće
  • Papir
  • Veći i manji plastični čep
  • Mala bočica od jogurta 0,2 dcl
  • Loptica za stolni tenis

Od male bočice od jogurta 0,2 dcl i loptice za stolni tenis napravite mornara tako da lopticu zalijepite za grlić boce. Dok vi radite jedrilicu, dijete neka oboji mornara. Razgovarajte o tome što on sve ima na licu, kako je obučen i sl.

Za jedrilicu spojite dvije plastične boce 0,33 dcl. S obzirom na to da im je donja polovica šira od gornje, okrenite ih jednu nasuprot druge i zalijepite najbolje super ili vrućim ljepilom.

Karton izrežite da širinom i dužinom bar za 5 cm prelazi sve rubove postolja odnosno plastičnih boca. Omotajte ga u plastičnu foliju i učvrstite na polegnute boce.

Presavijte papir i izrežite jedro te ga zalijepite za štapić od ražnjića. Neka dijete nacrta zastavu vašeg plovila. Na jednom plastičnom čepu probušite rupicu kako bi mogli staviti jedro u njega, zalijepite za karton i foliju. Slobodno se miče, ako puše vjetar da se može okretati.

Drugi čep, veći, zalijepite vertikalno, to je kormilo.

U kadu stavite vode, kapnite i malo tempere unutra da ju oboji i ljetna zabava može početi.

Uživajte u zajedničkom vremenu.

Teta Maja/Mali kreativci

* * * *

Mali kreativci

Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.

U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život. Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.