Naši mališani koji su tek krenuli u školu pomalo su zasićeni količinom crtanja i korištenja drvenih bojica jer su to materijali koje redovito koriste u školskom programu.

Kako bismo im pružili nešto novo, a opet od svega što imamo kod kuće, pokazati ćemo vam kako crtati grataž tehnikom i sjenama.

Za grataž nam je potrebno:

  • tanji karton
  • pastele
  • štapić ili kist

Pastelama obojite što veću površinu kartona, potaknite dijete da crta oblike koje je naučilo u školi. Bojite što čvršće kako bi se vosak s pastela što bolje primio za karton. Cijelu šarenu površinu obojite crnom pastelom ili temperom. Pastelu koristite ako će dijete crtati odmah, a temperu ako imate vremena ostaviti da se karton osuši.

Kad ste sve prekrili crnom, uzmite štapiće i uživajte u divnim čudima koje vaše i mališanove ruke stvaraju!

Za crtanje sjenama potrebno je:

  • papir ili paus
  • papirnati tanjur
  • plastična životinja
  • perlice
  • tanja vuna

Prvi korak kod crtanja sjenama je da vaše dijete odabere životinju koju želi crtati. Postavite ju uz stolnu lampicu tako da dijete može jasno vidjeti i crtati sjenu koju životinja baca na papir.

Ukoliko imate paus papira, neka dijete crta na njemu, izgledat će prekrasno kad zalijepi na okvir od papirnatog tanjura.

Nakon što je mališan opcrtao životinju, neka ju oboja flomasterima, ukrasi šljokicama i sl, a vi izrežite sredinu papirnatog tanjura na koju ćete zalijepiti crtež.

Na donjoj strani tanjura odnosno okvira izbušite rupe kroz koje će dijete uvesti vunu i na nju staviti perlice ili neke druge ukrase koje voli.

Cijela ova vježba sa crtanjem sjena izvrsna je za finu motoriku, preciznost, vježbanje koncentracije, a ne iziskuje ništa dodatnog rada od roditelja.

Uživajte u prekrasnim djelima vaših mališana i pohvalite ih, to je jako jako važno.
*************

Mali kreativci

Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.

U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život. Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.