Svi znamo i vidimo koliko naša dječica vole oponašati nas odrasle i sve što radimo, dobro i loše, korisno i beskorisno.

U današnjem tutorialu pokazat ćemo vam kako napraviti zanimljivu igračku – fotoaparat, s kojom će mališani postati fotografi bez straha od razbijanja opreme.

Za izradu fotoaparata potrebno vam je:

 • Kutijica pravokutnog oblika
 • Rola od toaletnog papira
 • Pik traka (opcionalno)
 • Stari časopis
 • Vrpca za poklone
 • Tanji karton
 • Čep od plastične boce
 • Škare
 • Ljepilo
 • Tempere
 • Kist

Za početak, jednu bočnu stranicu kutije utisnite prema unutra tako da ostane otvorena. Na sredini kutije s obje strane izrežite rupu, s jedne veću a s druge manju. Mjeru za veću rupu uzmite prema rolici od toaletnog papira.

Sada, ukoliko imate pik traku, oblijepite kutiju s njom. Ukoliko nemate, nema veze, obojit ćete ju kasnije s nekom jačom bojom za podlogu.

Izrežite jedan kolut od rolice i zalijepite ga oko veće rupe na kutiji.

Na gornji dio aparata zalijepite čep od plastične boce.

Dok vi lijepite, vaš mališan neka u časopisu pronađe i izreže sličice koje mu se sviđaju.

Sada zajedno obojite fotoaparat.

Dok se on suši, vi mališanu pomozite da na tanki karton zalijepi sličice iz časopisa. Izrežite ih i na stražnju stranu svake zalijepite komad vrpce za poklone. To su sličice koje će ići u fotoaparat.

Kad se fotoaparat osušio, na gornjem dijelu izbušite dvije rupice i kroz njih provucite vrpcu za poklone kako bi ga mališani mogli nositi oko vrata.

Sličice umetnite u bočni prorez na aparatu i pokažite mališanu kako je zanimljivo biti fotograf – na svaki klik, iz aparata izvucite jednu sličicu. Onda dajte mališanu da slika vas, opustite se i isplazite jezik, iskrivite usta, malo razbarušite kosu a kad dijete napravi KLIK, iz aparata će izvući sličicu mace, kamiona, vile, nilskog konja i smijehu neće biti kraja.

Uživajte u igranju!

Teta Maja/Mali kreatvci

*   *   *

Mali kreativci
Nakon 5 godina provedenih u Londonu gdje je rodila svoju kćer, Maja Jurin ili teta Maja kako je zovu mališani, upoznala je šareni svijet različitih kvalitetnih sadržaja za djecu gdje je mogla birati na koji razvojni segment staviti težište, pa je po povratku odlučila isto to pružiti i djeci u Zagrebu. Osnovala je Male kreativce u kojoj se raznim radionicama posvećuje djeci predškolske i rane školske dobi.
U Malim kreativcima djecu uče da postoje i mirne igre, a jednako zanimljive kao i ‘divljanje’, trude se da djeca osjete ponos kada nešto sami izrade, da poštuju svačiji rad, da surađuju, da razmišljaju i uče kroz igru, da im još jače proradi mašta i kreativnost, da recikliraju. Svakodnevno razvijajući svaki segment godišnjih radionica, smišljajući nove ideje za cikluse (umjetnički, glazbeni, dramski, istraživački…), malim polaznicima i njihovim roditeljima žele pokazati da su najbolji upravo takvi kakvi jesu i da su dobri i kvalitetni rani temelji važni za cijeli život.Posjetite web stranicu Malih kreativaca i pratite ih na Facebooku.