Školska učionica je mjesto koje je namijenjeno za red, rad i disciplinu. Mi ćemo dodati još jednu kategoriju, a to je kreativnost. Da je kreativnost u potpunosti “okupirala” učionicu Osnovne škole Špansko Oranice, uvjerili smo se i mi sami, listajući njihov časopis Čarobna vr. Na čelu ove kreativne družine nalazi se Snježana Horvat koji posao učiteljice već uspješno obavlja punih 22 godine.

“Ovaj posao iziskuje puno strpljenja i pozitivne energije”, ističe učiteljica Horvat te dodaje da bez obzira na sve poteškoće s kojima se zna svakodnevno susretati, svoj posao ne bi mijenjala ni za što.

Časopis Čarobna vrata izlazi već 9. godinu za redom na što je cijela škola iznimno ponosna, i to dvaput godišnje. Nije baziran na nastavni sadržaj nego na određene prigodne teme koje su zanimljive za obraditi.

“Dolaskom jeseni svoje smo likovne aktivnosti, primjerice, bazirali na jesenskim motivima, djeca su crtala Jesenka. Nedavno je bio obilježen Svjetski dan beskućnika pa smo i taj dan zajedno s djecom prigodno popratili”, ističe učiteljica Horvat te napominje kako u časopisu nema manifestacije koju ne obilježe.

spansko_oranice_casopis

Osim velikog broja crteža, u časopisu se može pronaći i mnoštvo prigodnih pjesmica, kratkih sastavaka, stripova, objašnjava nam učiteljica te dodaje da čak učenici izrađuju i uvijek popularne mentalne mape pomoću kojih lakše uče. Uspješno surađuju i s Knjižnicom Špansko-sjever s kojom organiziraju izložbe učeničkih radova, a redovito sudjeluju i na kreativnim radionica kojima se djeca posebno raduju.

nastanak-grba_spansko_oranice

Na pitanje, u čemu djeca najviše uživaju, učiteljica Horvat odgovara da nema pravila. Sve ovisi o tome kako su raspoložena jer ima dana kad se “radi” punom parom, ali i dana kada je djecu teže motivirati. Najvažnije je, ističe učiteljica da svako dijete ima neki talent koji je poželjno razvijati, a upravo su Čarobna vrata ta koja im to omogućuju.

“ Sve ovisi o predznanju, što se više s djetetom radilo, veća je vjerojatnost da će razviti neki talent koji posjeduje”, objašnjava nam učiteljica Snježana te napominje da veliku ulogu ovdje igra i učitelj koji bi među prvima trebao prepoznati djetetovu talentiranost prema nečemu.

Ne preostaje nam ništa drugo, nego ovim marljivim i talentiranim klincima poželjeti još puno puno uspješnih brojeva i ideja, kojih, uvjereni smo, prema svemu sudeći, neće nedostajati.