Higijena je pola zdravlja, odrasli često kažu djeci, no što to zapravo znači? To znači da ako djeca neće prati zubiće, ruke, tijelo i kosicu, doći će zloćkaste bakterije Mrljek i Prljek i uvaliti ih u velike nevolje. Mrljek i Prljek glavni su likovi nove serije slikovnica o higijeni.

U prvoj slikovnici “Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju” saznajemo da ova dva vragolana jako vole putovati. Omiljene destinacije su im prljave i neoprane kose. Već su posjetili glavu bizona Jume koji kosu nije prao osam godina pa je bila toliko zapetljana da su si ptičice u njoj napravile gnijezdo. Posjetili su i bljakastu kosu ljame Jasmine koja kosu nije oprala nikad pa su u njoj počele rasti ljute papričice. Na kraju su si Mrljek i Prljek priuštili senzacionalno putovanje na glavu djevojčice Rite koja baš nikako nije voljela prati svoju kosu. Kad su se dočepali njezine prljave kose, Mrljek i Prljek počeli su raditi nered nad neredima.

U drugoj slikovnici “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan” saznajemo da mali lukavci najviše od svega vole slaviti svoje rođendane jer tada uvijek iznova dobivaju darove i pušu svjećice na torti. Ove godine Mrljek i Prljek slave rođendan već osmi puta, a tulum su odlučili napraviti u najbljakavijoj igraonici na svijetu – Pod noktom. Ta se igraonica nalazila na prstićima djevojčice Nore koja baš nikako nije voljela prati ruke. Na vrhuncu tuluma, Mrljek i Prljek na poklon su dobili kućne ljubimce, Kašljića i Šmrkljića. I sve bi dobro prošlo da Nora nije gricnula svoj noktić i tako zajedno s prljavštinom progutala Kašljića i Šmrkljića.

U trećoj slikovnici “Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak”, bakterijice su se zaželjele slasnog, sluzavog i bljakavog kakaa bljakaa koji im je nekoć kuhala Prljekova baka Zmazanka. Pronašli su recept, ali za kakao bljakao trebalo im je puno trulih, pokvarenih ostataka hrane i čokolade i jedan prljavi kotlić. Dosjetili su se da sve to mogu pronaći u ustima dječaka Lovre koji baš nikako nije volio prati svoje zubiće. I doista! U Lovrinom zubu pronašli su rupicu i počeli kuhati pravu nevolju.

Uhodani i poznati autorski tim

Slikovnice je napisala Jelena Pervan, a ilustrirala ih je Jelena Brezovec. Ove su autorice djeci već poznate po seriji slikovnica o medvjediću Hrkalu. Avanture Mrljeka i Prljeka u svakoj se slikovnici protežu na 20 stranica, a namijenjena su djeci od 4 do 8 godina. Izdavač je nakladnička kuća Evenio, a cijena slikovnica je 59 kuna.

Nabavite svoje primjerke

Slikovnice se mogu kupiti u svim većim knjižarama diljem Hrvatske ili Evenio web shopu.