Moje dobro jutro! nova je slikovnica izdavačke kuće Evenio o jutarnjim ritualima jedne energične i odvažne djevojčice koja sve zna i želi napraviti sama te se potpuno sama spremiti za vrtić. Pratimo ju od buđenja, higijene, odijevanja do dolaska u vrtić kroz niz vrlo šaljivih scena. Naime, ona je jako odlučna da sama opere zubiće, zaveže cipele ili spakira ruksak, no nije svjesna da iza sebe ostavlja pravi mali kaos.

Rimovana priča ispričana je iz njezine perspektive, dok ilustracije prikazuju što se zapravo događalo.

Iako iza sebe ostavlja nered, roditelji djevojčicu puštaju da bude samostalna, neovisna i “poduzetna”, ali uvijek su tu ako ih ona zatreba i sa smješkom prate njezino odrastanje kroz te svakodnevne male rituale.

Idealna za djecu koja se prilagođavaju na vrtić

Baš zato što je zabavna i smiješna, ova slikovnica idealna je za djecu koju čeka polazak u vrtić, imaju strah od odvajanja od roditelja ili prolaze kroz teško razdoblje prilagodbe ili adaptacije na vrtić. Djevojčica iz priče pokazat će im jednu drugačiju perspektivu, nasmijati ih, opustiti te ih ohrabriti da vrtiću pristupe kao nečem uzbudljivom i zanimljivom.

U tom smislu pred kraj priče djevojčica kaže:

Teško mi je biti bez mame i tate,
ali plakati neću,
oni se po mene baš uvijek vrate.

Naime, kod polaska u vrtić ono što izaziva strah je da se roditelj neće vratiti po dijete pa je autorica vrlo dobro prepoznala taj moment. Roditeljima će se također činiti da je bila kod njih doma prije nego je napisala priču, jer će se sigurno prepoznati u prikazu pospanog, kaotičnog jutra kakve i sami imaju kada pokušavaju djecu spremiti u vrtić ili školu.

Slikovnica je idealna i za djecu od koje roditelji očekuju ili žele više odgovornosti i samostalnosti u obavljanju svakodnevnih zadataka. Entuzijazam i pozitiva koju iskazuje djevojčica, junakinja ove priče, motivirat će onu djecu koja nemaju volje samostalno obavljati neke rutinske stvari. Nakon čitanja, s djecom se može razgovarati koje stvari oni već mogu napraviti sami, a koje tek trebaju naučiti ili savladati.

Ilustracije su bogate, jarkih boja, s puno preslatkih detalja, a najupečatljivije su upravo emocije koje su jako dobro portretirane na likovima.

Preporučujemo!

Naručiti možete ovdje.