Još su dani bili topli, a prvi jesenski dan došao je nakon nekog vremena poslije početka škole. Svi su znali da kad dozrijevaju jabuke, breskve i grožđe u vinogradima, jesen nije daleko. Jutra su postajala svježija. Izmaglica je polako prekrivala ulice i parkove, šume, polja i livade.

Balončica je išla već nekoliko dana u školu. Dobila je zadatak sakupiti jesenske šumske plodove kestena, lješnjaka, žirova, šipka te od njih napraviti vesele jesenske figurice.

To subotnje popodne bilo je toplo, pa su baka i Balončica otišle u šetnju u obližnju šumu. Lišće je već šuštalo pod nogama, a šuma je mirisala gljivama, mahovinom i vlagom. Negdje su mirisale ciklame. Baka je bila oduševljena, jer ih je nekoliko ugledala na malom proplanku.

Sve su našle što je Balončici trebalo. Biti će to lijepe jesenske figurice kada ih napravi. Tako su punom košaricom šarenog lišća raznih plodova došle kući.

Tata i mama su se vratili iz kupovine. Balončici je tata kupio kutiju balona u bojama jeseni i svi su imali na sebi nacrtan osmjeh. Kako su samo bili lijepi. Svi su se pokušavali sjetiti svojih jesenskih figurica iz djetinjstva. Mama je voljela raditi ježeve, tata je radio vojnike iz plodova žirova i kestena. Baka je radila princeze od plodova šipka i šarenih listova. Balončica je bila sretna sa svoja dva peseka, napravljena od žirova i bijelih pamučastih vlakana trave s ruba šume. Bili su nalik malim pudlicama.

Poslije su ispred kuće na livadi puštali nasmiješene balone koje joj je napuhao tata. Bila je to lijepa igra. Vjetar ih je nosio prema šumi, zajedno sa suhim šarenim listovima.

Žuti nasmiješeni baloni, nestali su nošeni jesenskim vjetrom negdje na nebu. Žuti su listovi prekrivali staze i livadu. Jesen se nevidljivo poigravala svojom paletom boja po listovima šume, livadama, grmlju.

Onda će jednoga dana grane postati gole, čekajući bijeli pokrivač snježnih pahulja.

Autorica: Ljerka Varga
Iz zbirke priča “Priče o Balončici”

 

*   *   *

O autorici

Ljerka Varga rođena je u Bjelovaru 1945. godine. Autorica je dvije zbirke poezije (Stope u prašini, Pospremi me u dušu), a mlađi je čitatelji znaju kao autoricu priča i pjesmica za djecu. Izdala je tri slikovnice za djecu u stihovima: Šuma do bora, Priče iz vrta, Pustolovine mede od zelenog pliša.

U pripremi su još dvije slikovnice, Priče ispod plavog neba i Priče o Balončici te dvije zbirke poezije za djecu, Srce puno ljubavi i Šešir pun snova.

Sve svoje slikovnice Ljerka je sama i ilustrirala.

Ukoliko vam se sviđaju njezine priče i pjesmice za djecu, pratite blog Moj medo zeleni te Facebook stranicu Pustolovine mede od zelenog pliša.