U laboratorijski kreiranim jajnicima te u posebnim umjetno stvorenim uvjetima, znanstvenici su uspjeli nezrele jajne stanice dovesti do stanja zrelosti za oplodnju. Ovaj postupak bi u budućnosti mogao pomoći ženama oboljelim od raka jajnika koje žele jednog dana postati majke. Rezultate dugotrajnih istraživanja i rada predstavila je dr. Sandra Carson, profesorica porodiljstva i ginekologije na Sveučilištu Brown.

Nezrele jajne stanice mogle bi se spasiti i zamrznuti prije no što se žene oboljele od raka jajnika podvrgnu kemoterapiji i radijaciji, te staviti naknadno u umjetne jajnike gdje bi dosegli punu zrelost. Dr. Carson napomenula je kako očekuje da će se metoda ubrzo usavršiti i početi klinički primjenjivati za pet godina.

Ono što su znanstvenici prvo proučavali je struktura jajnika. Izdvojili su tri vrste stanica od kojih se oni satoje te otkrili na koji način su te stanice povezane i u kakvoj su interakciji. Sljedeći korak bio je uzimanje doniranih stanica žena, te njihovo multipliciranje i povezivanje u 3D repliku jajnika. Kada je organ stvoren, žene su donirale i nezrele jajne stanice koje su potom umetnute u umjetno stvoreni jajnik. Jajnik je funkcionirao i doveo nezrele stanice u stanje zrelosti spremno za oplodnju.

Ipak, u ovoj fazi istraživanja, zrele jajne stanice još nisu bile podvrgnute oplodnji.

(JK, Izvor: LiveScience.com)