Marni Kotak, 36-godišnja umjetnica koja se bavi performanceom, odlučila je svoju bebicu donijeti na svijet usred jedne galerije u New Yorku i od ovog intimnog iskustva napraviti javno umjetničko događanje. Za potrebe ovog performancea, pretvorila je galeriju Microscope Gallery u Brooklynu u svojevrsnu kućnu rađaonu.

Popratna izložba koja nosi naziv “Rođenje bebe X” (“The Birth of Baby X”) otvorena je 8. listopada, a sastoji se od niza obiteljskih fotografija familije Kotak koje krase zidove galerije.

U galeriji svira soundtrack šumova oceanskih valova koji stvara atmosferu smirenosti. Nasred galerije nalazi se bazen za kućni porod.

Marni i njezin suprug, također umjetnik-slikar, očekuju da će beba doći na svijet u narednih tjedan-dva, a do tada se buduća mama zadržava u prostorima galerije i razgovara s posjetiteljima.

“Razvijam autentični odnos s tim ljudima”, izjavila je Marni za Associated Press. “Za mene, to je kao da gradite zajednicu ljudi koje ova moja priča doista zanima”. Jedan od kustosa nazvao je projekt “izazovnim, odvažnim i iskrenim.

Na porodu će biti prisutne primalja i osobna pomoćnica koje će pomagati u “performanceu”. Ukoliko nešto krene po krivom tijekom ovog umjetničkog akta, u blizini galerije je  bolnica, pa će mama i beba biti brzo zbrinute.

Samo 15 osoba, koje izabere sama Marni Kotak, bit će prisutno u galeriji kada se dogodi “čarobna umjetnost rađanja”. Umjetnost će se nastaviti i nakon poroda, jer će roditelji i dalje pričati priču o rađanju svoje bebe. Što će reći?

“Općenita poruka koju ćemo komunicirati djetetu je da je on ili ona rođena u galeriji jer, kao umjetnicima, to je nama sveto mjesto, a porodom u galeriji svijetu i našem djetetu želimo reći da je njezin ili njegov život dragocjeno umjetničko djelo”, kazala je Kotak.