U subotu, 3. lipnja 2017. godine očekuje nas drugi po redu Festival Zmajevih čamaca, festival s dvije tisuće godina dugom tradicijom veslačkih utrka.

Program i radionice

Sudionici zagrebačke utrke koja počinje u 10,00 sati na jarunskom otoku Univerzijade veslat će na stazama dužine 500 metara za odrasle i 250 za djecu. Osim u veslačkim utrkama, posjetitelji će moći sudjelovati i u u izradi zmajeva, papercuta i radionicama kineske kaligrafije. A svi ljubitelji društvenih igara, imat će priliku naučiti jednu od najstarijih misaonih igara na svijetu – weiqi. Sve natjecatelje očekuju i majice te prigodne nagrade. 

Kako se prijaviti?

Prijave su besplatne, a primaju se do petka 26. svibnja na e-mail adresu: aplesa@ki.unizg.hr. Mogu se prijaviti pojedinci ili grupe, a u čamcu mogu biti minimalno 10, a maksimalno 20 ljudi. Festival organizira Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

A što kaže legenda o Festivalu?

Najpopularnija legenda o nastanku Festivala zmajevih čamaca je ona o kineskom učenjaku i pjesniku Qu Yuanu (340-278 pr.n.e.). koji je živio u Periodu Zaraćenih država. Qu Yuan skočio je u rijeku 5. dana 5. mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru, nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Legenda kaže da su mještani krenuli u potragu za njegovim tijelom u drvenim čamcima. Tražeći ga, u vodu su bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo lišće kako bi odvratili ribe od njegovog tijela. Tijelo nisu pronašli, a kako je bio cijenjen u svom narodu, svake su godine njemu u čast veslali rijekom udarajući u bubnjeve i bacajući hranu ribama.