Za nešto više od jednog desetljeća naša je planetica pozdravila svog 7 milijarditog stanovnika. UN je simbolično odabrao bebu Danicu Camacho rođenu 31. listopada na Filipinima kao nositeljicu te zvučne titule, a stručnjaci unutar te organizacije koji se bave pitanjima rasta i razvoja svjetskog stanovništva predviđaju da će se broj stanovnika Zemlje popeti na osam milijardi unutar sljedećih 12 godina.

Do 2050. godine na Zemlji će biti oko 9,3 milijarde ljudi, dok će krajem stoljeća ta brojka doseći 10,1 milijardu ljudi. Ukoliko broj novorođenih ne nastavi opadati, kao što je bio trend u zadnjih 50 godina, ta bi brojka mogla biti još i veća. Najveći broj beba rodit će se do kraja stoljeća u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.


Ove brojke poticaj su za nastavak debate je li ubrzani rast stanovništva dobar ili loš za naše društvo i planetu kao takvu. Postoji li neki limit na broj stanovnika? Može li naš okoliš podnijeti toliko potrošača? Može li se nahraniti toliko ljudi i prijeti li stanovništvu još više gladi i siromaštva?


Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, i sam je na prigodnoj konferenciji progovorio o ovim izazovima, a osobito o problemu siromaštva u najnapućenijim zemljama svijeta, o 1,8 milijardi djece i mladih u koje treba investirati te o pomoći zemljama u ravoju da se ustabile kroz održivost.


Godine 1999., Ki-Moonov prethodnik Kofi Annan, proglasio je malog prognanika iz Sarajeva, Adnana Mevića 6-milijarditim djetetom koji je postao zaštitno lice brzorastućeg svjetskog stanovništva. Danas Adnan i njegova obitelj žive u siromaštvu te su se potužili da je UN zaboravio na svog 6-milijarditog stanovnika nakon prvotne medijske pompe.