Kada sam prije šest mjeseci pisala, puštala svoje misli, strahove i osjećaje da prebiru po tipkovnici, ostavljajući jedan pisani trag, nisam niti u snu mislila da će mali kamenčić izazvati odron – tako priču nastavlja Lorena, članica udruge Veliko srce malom srcu i mama hrabrog dječačića Aresa koji je rođen s pola srca. Što se događalo nakon objave njezine priče na Klinfo.hr portalu, pročitajte u nastavku…


Naša priča

Moj sinček je jedan od 500 djece u Hrvatskoj koji se rodio u 2011. godini sa srčanom greškom.

U zanosu sreće radi dobro obavljene i još bolje prihvaćene druge operacije srca, portalu Klinfo.hr sam napisala našu priču pod nazivom “Za život je dovoljno i pola srca, samo neka je živo i zdravo“.
Željela sam široj javnosti obznaniti kakve borce ova naša Hrvatska ima. Priznajem, nisam niti sama bila toga svijesna dok se “to” nije dogodilo i nama, našem sinu.

Naslovna vijest u 24sata

Ne očekujući ništa, a opet nadajući se da se svijest o malim srčanim borcima bar malo proširila dalje, zatekla me je zamolba novinarke jednih dnevnih novina da, nakon 4 mjeseca što je naša priča objavljena, napravi intervju s nama. Prva pomisao je bila da ne želimo biti prikazani da se jadamo ili žalimo jer se ne smatramo nesretnima radi cjelokupne situacije.

A tada nam je pala druga zamisao, a ta je da je to jedan od dodatnih načina kako doprijeti do još šire javnosti koju bismo mogli upoznati s prirođenim srčanim greškama i radom Udruge Veliko srce malom srcu.

Uz suglasnost oba roditelja, intervju je napravljen u brzom vremenskom periodu te je, s nekim manjim pogreškama, objavljen u dnevnim novinama 24sata.

AT Ares i operacija BRAVEHEART

Tjedan dana smo ubirali lovorike radi dobivene naslovne stranice da bi nas ponovno zatekla nova vijest. Vijest o našem sinu Aresu je došla i do grada Novske, točnije, do Airsoft Teama Ares.

AT Ares je pokazao onu ljudsku stranu čovjeka te je odlučio organizirati humanitarni susret i trening znakovitog naziva OGRC: OP BRAVEHEART. Dana 21. listopada 2012. godine, na spomenuti humanitarni susret, odazvali su se grubijani mekog srca tj. airsoft timovi od Zagreba do Osijeka, Siska, Petrinje i Kutine.

Osim plemenitog čina htjeli su pokazati, citiram: “…kako nisu samo jedni od divljaka koji trče šumom”. Osim udruženih airsoft timova diljem cijele Hrvatske, u humanitarnu akciju se uključila i Hristo trgovina (specijalizirana airsoft trgovina) sa svojom donacijom. U dogovoru s organizatorima, jedan dio prikupljenog novca odlučili smo zadržati, a drugi dio dalje donirati Udruzi Veliko srce malom srcu.

Na druženju s novim prijateljima koji su pokazali veliko srce za njega bio je i maleni Ares, a fotografiju s druženja možete pogledati na početku članka.

Udruga Veliko scre malom srcu

Udruga Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osnovni su ciljevi Udruge:
– razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka;
– potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju;
– prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove
– pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama

U Hrvatskoj je trenutno 10.000 djece sa srčanim bolestima, a godišnje ih se rađa još 500.

Udruga trenutno sakuplja novčana sredstva za opremanje suvremenog laboratorija za kateterizaciju i angiokardiografiju srca u djece.

Veliko hvala želimo izraziti: Udruzi Veliko srce malom srcu, Klinfo.hr portalu, AT Ares, AT Štakori, AT Joker, AT Perun, AT Legija, AT B.I.A., ATKC, ASU Bope, AU Plavo Svjetlo, AU Garešnica, AU Nova Gradiška, AU Petrinja, ASK Falcons, ASK Tovari, ASU Green Mamba, Hristo Trgovini i 24sata.