Upravo su objavljenje statistike koje su zgrozile javnost u Velikoj Britaniji, ali i diljem svijeta, vezano za probleme i poremećaje u prehrani koji pogađaju djecu u toj razvijenoj zemlji. Mališani stari svega pet godina završavaju na bolničkom liječenju zbog anoreksije i bulimije. Broj djece mlađe od 9 godina koja su zatražila pomoć liječnika udvostručio se u posljednjih godinu dana.

U protekle tri godine hospitalizirano je 98 djece starosti između 5 i 7 godina te 99 djece starosti od 8 do 9 godina u Velikoj Britaniji. Čak 400 djece između 10 i 12 godina potražilo je liječničku pomoć te 1500 mladih između 13 i 15 godina.


Ove podatke objavila je Nacionalna zdravstvena služba, iako bi brojke mogle biti još i veće, jer su neke privatne bolnice odbile predati podatke o svojim pacijentima. Stručnjaci problem vide u kulturi koja promovira “veličinu nula” kroz modnu industriju.


“Djeca dobivaju vrlo opasne poruke”, kazala je Susan Ringwood, voditeljica udruge Beat te dodala: “Idealna figura koja se promovira među ženama je ona koja prikazuje djevojčicu, a ne odraslu osobu. Djevojčice vide fotografije u časopisima koje prikazuju iznimno mršave žene i misle da bi i one trebale tako izgledati. Izgled opterećuje mnogo mlađu djecu no što je to bilo u prošlim desetljećima”.


Čini se kako su djeca postala opsjednuta svojim izgledom te pokušavaju sebe preobraziti u što privlačnije osobe drugima, baš kao što izgledaju njihovi idoli u celebrity svijetu. S druge strane, djeca ne znaju da je većina tih fotografija obrađena u Photoshopu. Djeca pokušavaju izgledati mršavo, preokupirana su onime što jedu te razvijaju negativan odnos prema hrani.