Čini se kako je papa Benedikt XVI. napokon došao do zaključka do kojeg su neke udruge, humanitarci, vlade i medicina općenito došli mnogo ranije – korištenje kondoma mora biti definirano kao manji grijeh od prenošenja HIV virusa partneru. Sve to čak i ako žena ovom vrstom kontracepcije spriječi trudnoću. Ovo je veliki zaokret u katoličkom i papinskom učenju, a neki ga jednostavno zovu dugoočekivanim prilagođavanjem crkve realnosti u svrhu spašavanja života.

Vatikan je dugo na meti kritika zbog suprotstavljanja kontracepciji, čak i u zemljama u kojima spolne bolesti i HIV uzimaju ogroman danak u životima, kao što je to primjerice slučaj u Africi. Prvi je zaokret u dogmi najavio sam papa Benedikt XVI. kada je kazao da je kondom manje zlo od riskiranja života zarazom.

Promjena stava došla je istog dana kada i UN-ovo izvješće o širenju HIV-a prema kojem je broj novooboljelih u padu zbog raširenijeg korištenja kondoma.

Posebno su u Africi, odnosno tamošnji kler, AIDS aktivisti i građani, radosno dočekali papin blagoslov za korištenje kondoma.

U čitavom svijetu čak 33 milijuna ljudi živi s HIV-om. Neke procjene govore da od tog broja čak 22,4 milijuna zaraženih živi u Africi, a više od pola zaraženih čine žene. HIV najčešće prenose heteroseksualni partneri.

(JK, Izvor: news.yahoo.com)