Treći Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) bit će raznovrsniji nego ikad. Do 20. siječnja prijavljena su 183 animirana filma iz 25 zemalja diljem svijeta. Od 183 filma koji traju 568 minuta gotovo trećina (58) ih je stiglo iz studija diljem Hrvatske. S obzirom na to da je 2/3 filmova došlo iz inozemstva, možemo zaključiti da VAFI i Varaždin polako ali sigurno postaju centar svjetske animacije.

– Velik broj filmova prijavili su animatori iz Hong Konga koji su sudjelovali na oba festivala, a njihove 3D animacije osvojile su 2010. prvu, a  2011. drugu nagradu. Ponovno su stigli crtići iz Egipta, Izraela, Portugala, Rusije i Ukrajine, a po prvi put javljali su se iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Grčke, Španjolske, ali i bliske Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine – istaknula je na konferenciji za novinare danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici programska direktorica festivala Sandra Malenica.

VAFI je jedini festival dječje animacije koji je uveo kategorije: MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), a uskoro će selektori – članovi Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFE) odlučiti tko će se u Varaždinu od 12.-15. travnja naći u utrci za statuu VAFI.  

Partner – Zemlja Izlazećeg Sunca

Partner trećeg VAFI-ja je Japan te će festival pratiti zanimljive radionice vezane uz kulturu Zemlje Izlazećeg Sunca.

Japanski animatori Dino Sato te Maya Yonesho držat će radionice crtanja japanskih slova i likova, radionicu animiranog filma, ali i predavanje o popularnim „animeima“. Predstavit ćemo i povijest japanske animacije, rad jednog od najpoznatijih japanskih animatora, oskarovca Hayao Miyazakija te postaviti prigodnu izložbu – objasnila je Malenica.

U Varaždin dolazi još jedna Japanka, Sayoko Kinoshito, jedna od pionirki japanske animacije, potpredsjednica ASIFE i osnivačica i direktorica jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu – Hiroshime. Kinoshito je ovogodišnja predsjednica žirija, a pobjednike će proglasiti uz pomoć umjetničkog direktora Zagreb filma Simona Bogojevića Naratha te predsjednika beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomira Rajčevića.

Druženje djece i prijateljstva za cijeli život

VAFI je posvećen mladim animatorima. U tih par dana koliko ih ljubav prema animaciji ujedinjuje bez obzira na godine i zemlju iz koje dolaze, nastaju velika prijateljstva. Djeca s drugog kraja svijeta za vrijeme VAFI-ja nisu u hotelima već ostaju u varaždinskim obiteljima.

– Djeca ostaju u kontaktu, čuju se preko maila, Facebooka, Skypea. Jedna je Varaždinka čak otišla u posjet u Ukrajinu, a sjećam se da je voditelj grupe iz Hong Konga bio toliko oduševljen svojim domaćinima da nije htio biti u hotelu – rekao je Selec.

VAFI i spas za SPAS

Dosad se VAFI uključio u humanitarnu akciju U rukama anđela, a prikupljala se potpora za žrtve potresa i cunamija u Japanu. Ove godine odlučili su podići svijest o važnosti zbrinjavanja životinja i pomoći varaždinskoj Udruzi SPAS. Mladi varaždinski animatori već rade na kratkim crtićima o mačkama i psima.