Jučer je svečanom dodjelom nagrada završio 2. VAFI. Ove godine slavio je tek drugi rođendan, a već se ovaj internacionalni festival animiranog filma djece i mladih pokazao kao veliki događaj na koji s veseljem dolaze i limači i odrasli iz cijelog svijeta. Stručnjaci mu pak daju vrlo visoke ocjene zbog kvalitete filmova i dobre organizacije. A tko su pobjednici za 2011. godinu?

U tri kategorije za statuu Vafi i četiri ravnopravne druge nagrade po kategoriji natjecalo se 87 animiranih filmova u pet službenih projekcija, a nakon odgledanih 300 minuta žiri u sastavu Dan Bennet, predsjednik te članice Vera Vlajić i Ana-Marija Vidaković odabrao je najbolje.


U kategoriji MINI – statuu Vafi dobio je animirani film “Ludara” (Nuts House)  devetogodišnje djevojčice-animatorice Sonje Pongračić iz Kreativno-filmskog studija VANIMA iz Varaždina.U kategoriji MIDI – statuu Vafi dobila je grupa autora iz Velike Britanije za animirani film “Može li se crva naučiti plesati tango?” (Can you teach a worm to tango?) Stogursey Primary School iz Bridgetowna.U kategoriji MAXI – statua Vafi pripala je animiranom filmu Jane Fantov (17) i Stelle Hartman (14) iz zaprešićkog  FKVK-a – “1000 ždralova”( 1000 Cranes).Predsjednik žirija Dan Bennet istaknuo je kako je na VAFI-ju vidio mnogo prekrasnih i kvalitetnih animiranih filmova različitih stilova, te da Festival na najbolji način predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, što je izvrsno za budućnost animacije u cijelosti.


Animatorice iz Tajvana, iznenadile su publiku na zatvaranju izvevši lutkarsku predstavu, koja ih je nagradila velikim pljeskom. U dobroj atmosferi na zatvaranju pri preuzimanju nagrada, vladalo je oduševljenje i razdraganost i publike i nagrađenih, a pojavile su se i suze radosnice. 


Prepuna dvorana Kulta na otvorenju i zatvaranju festivala, ali i svim službenim i off projekcijama animiranih filmova za djecu i odrasle samo je potvrdila dobar izbor filmova i programa te da je VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin već u svom drugom izdanju zauzeo važno mjesto među takvim festivalima u svijetu.


Što se sve događalo u tri dana festivala?


U tri dana festivala Varaždin je bio domaćin više od osamdeset gostiju velikih i malih animatora iz SAD-a, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, ali i brojnih hrvatskih gradova (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zagreb, Zaprešić, Čakovec…)


Veliko zanimanje studenata, djece i odraslih za radionice koje su na festivalu održali Josh Staub, animator iz Disneya, Dan Bennet, osnivač i producent ovogodišnjeg partnerskog festivala – Los Angeles Children’s Film Festival, predstavnici Luminusa, volonterke Iva i Željka Tkalec te Klinfo kutak pokazale su da su i teme – kako napraviti uspješnu reklamnu kampanju, kako do karijere u Disneyu, kako nastaju Disneyevi blockbusteri i pripovjedne tehnike u Disneyevim filmovima, pa i crtanje likova, odnosno izrada origami ždralova – pun pogodak.  


Animirani filmovi od oskarom nagrađenog Surogata do prvi puta na VAFI-ju prikazanog “Dobrodošli na planet Zemlju” našeg jedinog Oskarovca Dušana Vukotića, kojem je ovogodišnji Festival bio posvećen uz atraktivnu izložbu u palači Herzer na kojoj su organizatori izložili fotografije koje prikazuju dio njegova života i nagrade koje je dobio, pa slike iz njegovih filmova, te knjigu snimanja u pravoj veličini, u kojoj se vidi koliko su Vukotiću pri stvaranju filmova bili važni detalji također su bili izvrsno posjećeni.  Izložbu je otvorio veteran zagrebačke škole animiranog filma i Vukotićev prijatelj Borivoj Dovniković – Bordo, ujedno i partner prošlogodišnjeg VAFI-ja.


Brojni su  gosti jednako oduševljeni Festivalom i baroknim gradom, koji će, kako je istaknula Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske i glavna tajnica svjetske ASIFA-e, zahvaljujući ovom jedinstvenom festivalu koji njeguje i predstavlja stvaralaštvo djece i mladih, postati centar svjetske animacije.


Obzirom je dio gostiju bio smješten u varaždinskim obiteljima, posebnu pohvalu gosti su uputili i domaćinima – Varaždincima.
Atraktivan program festivala, prekrasan grad i gostoljubivost Varaždinaca pohvalio je i Dan Bennet, osnivač partnerskog festivala iz Los Angelesa.  Razveselio ga je odaziv djece i mladih na radionice i predavanja, ali i na projekcije animiranih filmova s partnerskog  festivala.


Odrasli su se pak u velikom broju odazvali na projekcije odabranih filmova iz arhive Animafesta, koje je odabrala savjetnica Festivala Margit Antauer.


I humanitarna akcija  VAFI 4 Japan, koja je organizirana u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije za stradale u katastrofalnom potresu i tsunamiju u Japanu također je izazvala veliki interes i odaziv brojnih donatora, a više od pedeset djece, mladih i odraslih u palači je Herzer na radionici  održanoj tim povodom,  naučilo izraditi origami ždralove te nešto više o samom Japanu.


Posebna zahvala organizatora ide sponzorima, zahvaljujući kojima su svi programi bili besplatni i otvorenji za javnost, Društvu Naša djeca i malim bubnjarima koji su oduševili sudionike na otvorenju festivala te svim volonterima koji su se brinuli o tehničkoj provedbi festivala, ali i  brojnim gostima koji su iz Varaždina sa 2. VAFI-ja otišli puni dojmova i obećanjem da se vidimo i iduće godine.


Organizator festivala je Filmsko-kreativni studio VANIMA pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra.


VAFI 2012. godine?


3. VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin održat će se od 13. do 15. travnja 2012. godine, a partner će biti  – Japan.