Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH mr. Darko Milinović, dr.med., s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku, izdao je preporuke za građane, a posebice za rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici, te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama. Izuzetno je važno redovito unašati dostatnu količinu vode i to do 2,5 l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati.


U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem. 


U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć. Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.             


Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za  učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.