Svjetski vođe objavili su globalni plan kojem je cilj osigurati mjere da svaka beba koja se rodi nakon 2015. godine bude rođena bez HIV virusa. Cilj je također i njihovim majkama pružiti tretman da žive dulje i podignu svoju djecu. Naime, gotovo svake minute rađa se jedna beba zaražena HIV virusom. U 2009. godini, to je bilo ukupno 370.000 djece.

Većina djece rođene s HIV virusom dolazi iz siromašnih zemalja i zemalja u razvoju, pogotovo iz Afrike.


AIDS i borba protiv te smrtonosne bolesti jedan je od prioriteta UN-a već desetljećima. Aktivno se uključio i sam tajnik Ban Ki-moon koji želi u naredne četiri godine pronaći formulu kojom bi se spriječilo prenošenje HIV virusa s majke na dijete.


“Vjerujemo da od 2015. godine djeca iz svih dijelova svijeta mogu biti rođena bez HIV virusa i da nihove majke mogu ostati više godina zdrave”, kazao je Michel Sidibe, izvršni direktor UNAIDS-a, UN-ove agencije za borbu protiv AIDS-a. Također je dodao kako smatra da je plan realan i da se može postići diljem svijeta.


Čelnici UN-a složili su se da je to dobro ulaganje u budućnost.


UN je objavio kako je 2009. godine 42.000-60.000 trudnica umrlo zbog HIV-a, a gotovo sve dolaze iz zemalja u razvoju. U razvijenim i bogatim zemljama broj novozaraženih HIV-om doslovno je bio nula, a smrtnost majka i djece zbog zaraze tim virusom također je bio gotovo ravan nuli. Upravo zato u UN-u vjeruju da je moguće taj rezultat postići i u siromašnijim zemljama te spasiti na tisuće života.


Brojke pokazuju da u samo 22 zemlje svijeta nastaje preko 90% pedijatrijskih infekcija HIV-om. Jedna od mjera mora biti i smanjenje cijena lijekova te snažnije političko vodstvo.


Novac za provođenje plana osigurali su vlada SAD-a (375 mil.$), Bill i Melinda Gates (40 mil.$), Chevron (20 mil.$) i Johnson & Johnson (15 mil.$).