Na Međunarodni dan dječje knjige, 2. travnja, u Centru za kulturu Trešnjevka predstavljen je program osmog po redu Festivala dječje knjige, manifestacije koja se svake godine očekuje s velikim nestrpljenjem. Festival i ove godine donosi niz događanja visoke umjetničke i kulturne razine i opet se obraća svojoj jedinoj, najvjernijoj publici – djeci.

„Cilj manifestacije je potaknuti djecu na čitanje, razviti ljubav prema knjizi i uputiti ih u svijet dječje književnosti kao jednom važnom obliku ulaska u svijet kulture“, kazala je Ljiljana Perišić iz Centra za kulturu Trešnjevka. Premda se u medijima konstantno ističe kako Hrvati, i veliki i mali, malo čitaju i kupuju knjige, ova manifestacija je dokaz da ima mnogo djece koja ne samo da čitaju već i pišu, te su vrlo aktivni mali spisatelji, potvrđuju nam organizatori.

Manifestacija donosi pet književnih događanja tijekom travnja i svibnja nastalih u suradnji s trešnjevačkim školama, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama. „Vrlo je pohvalno da nas još nitko do sad nije odbio. Svi žele surađivati s nama i raditi na ovom kvalitetnom projektu – i institucije i pojednici“, kazao je Veselko Leutar.

 

Jedini festival gdje knjige rastu na drveću i smiju se ubrati

 
Ovogodišnji Festival počinje 14. travnja književno-scenskim programom za najmlađe – Uberi priču! Riječ je o popularnoj berbi knjiga u Parku Stara Trešnjevka, gdje djeca doslovno beru najnovije književne naslove sa stabala i odnose ih kući. „Knjige su stare najviše godinu dana, tvrdo su ukoričene i njihovi su autori prisutni na berbi kako bi bili na raspolaganju djeci za sva pitanja“, kazao nam je Veselko Leutar iz CeKaTe-a. Berba slikovnica autorski je projekt Sanje Lovrenčić i realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.

Djecu će posebno zanimati i radionica-igraonica osvajanja knjiga-blaga. Kroz igre i natjecanja sudionici programa otkrivaju zaboravljene tajne i priče, uče povijest svojega grada, upoznaju značajna mjesta u kvartu i osvajaju blago-slikovnice. Na Festivalu će biti riječi i o dječjoj književnosti na filmu pa će o filmskoj uspješnici Šegrt Hlapić govoriti sam redatelj Silvije Petranović, a čekaju vas i gosti iznenađenja.

U sklopu programa sukobit će se stara dobra papirnata knjiga i e-knjiga. Osim što će biti predstavljena najvažnija tehnološka dostignuća kad je riječ o knjizi, na Festivalu će se raspravljati je li u današnjem svijetu odzvonilo papirnatoj knjizi. Na temu Tko je jači – knjiga ili računalo? raspravljat će svi sudionici tribine koju će voditi dr. sc. Marina Gabelica, književna teoretičarka.

 

Upoznaj zmajeve, izradi svoju knjigu i stvori čarobni svijet

 

Na posljednjem susretu mališani će imati priliku upoznati Zmajeve šumskih krajeva. Susret je namijenjen školskoj djeci koja žele ući u svijet zmajeva Mrežira. I čitanje, i slikanje, i pripovijedanje vodi nas u svijet domoljublja.

Početkom svibnja gošća Sanja Polak govorit će o svim Dnevnicima Pauline P., najposuđenijim i najčitanijim knjigama u knjižnicama diljem Lijepe Naše. Osim čitanja i razgovaranja, na radionici izrade knjiga djeca će uz pomoć Irene Frantal svoje tekstove i zapise pretvoriti u prava umjetnička djela.

Na posljednjem susretu govorit će se o Alisi u zemlji čudesa i proslaviti 150-godišnjica objavljivanja ovog velikog djela. Djeca će sa Sanjom Pilić i Andreom Petrlik Huseinović, dobitnicom nagrade za ilustriranje hrvatskog izdanja ovog klasika, stvarati svoj čarobni svijet i uputiti se u njega.

 

 

Doniraj knjigu ili slikovnicu koju si pročitao djetetu iz Gunje

 

Važno je naglasiti kako ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni karakter: pozivaju se svi zaljubljenici u pisanu riječ da tijekom travnja i svibnja doniraju knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi. Osim Gunje prikupljat će se i knjige za djecu iz Matoševa Tovarnika. Manifestacija završava u lipnju putovanjem u Srijem kada će organizatori darovati prikupljene knjige zaljubljenicima u čitanje i prenijeti im poruke zagrebačke djece.

Budući da je ovaj festival svojim bogatim i kvalitenim sadržajem davnih dana nadrastao lokalne okvire, to su prepoznali i iz Ministarstva kulture RH. Uz višegodišnju financijsku podršku grada Zagreba, i Ministarstvo kulture prvi put financijski potpomaže ovaj projekt.

Dok cijeli svijet u proljeće slavi knjigu i rođendan velikog dječjeg pisca H. C. Andersena, CeKaTe malim Zagrepčanima i njihovim gostima kroz čitav travanj i svibanj donosi pravu književnu poslasticu. Ne propustite!

 

PROGRAM FESTIVALA PO DANIMA