Buna traje!! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za “pravicu”! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” tadašnjoj vlasteli rekonstruirana je od strane udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala “simply the best” manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja.

Deseta jubilarna donosi i puno iznenađenja. Ove godine sudjeluje najveći broj statista i boraca na bojnom polju, njih oko 300-tinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga. Vojska će biti opremljena bogatim srednjovjekovnim arsenalom. Sjekire, mačevi, vile, koplja, helebarde krstit će se u dosad neviđenoj bitki. A Tahijevi puškari? Oni će izbacivati iz topova kugle s dimnim efektima.

Tko će biti zainteresiran saznati nešto više o Seljačkoj buni, moći će 10. i 11. veljače posjetiti Muzej seljačkih buna u obližnjoj Gornjoj Stubici uz promotivnu cijenu karte od 15 kuna. 

Cjelodnevni program

Spektakularna „Bitka kod Stubice“ – vjerni prikaz bitke na stubičkom polju održat će se u subotu 10.02.2018 s početkom u 15:00 sati. U popodnevnim satima, u 16:30 sati u Parku Jure Stubičanca će, pak, započeti buna party pod šatorom koju će predvoditi Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban. 

Cjelodnevni program počinje već od 11:00 sati u Muzeju seljačkih buna prigodnom radionicom za najmlađe i sajmom na kojem će se predstaviti srednjovjekovni zanati i neizbježna zagorska ića i pića.

Prijevoz 

U subotu 10. veljače iz Zagreba će voziti izletnički vlak po promotivnoj cijeni od 5,00 kuna za povratnu kartu. Gupčev cug kreće sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 10:05 i vraća se natrag u 18:30 sati. I ZET se uključio u “bitku” i odlučio uvesti posebnu autobusnu liniju koja kreće iz Ulice Grgura Ninskog (kod ulaza za Importanne centar, označeno stajalište turističke linije) u 10:15, 11:30 i 12:45, a povratni polasci iz Stubice su u 18:30, 19:45, 21:00 i 22:15 sati.

Bitka kod Stubice je ocijenjena nagradom Simply The Best za najbolji povijesni prikaz u 2015. godini. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.