Proteklog tjedna, od 17. do 23. studenoga, održan je  Tjedan posvojenja te treća po redu konferencija o posvojenju u organizaciji udruge Adopta, Kroz različite aktivnosti na nekoliko lokacija u Zagrebu, zainteresirana javnost imala je priliku upoznati se s kompleksnošću tematike posvojenja. Konferencija “Dijete u središtu posvojenja” održana je u petak 21. studenog u hotelu Panorama Zagreb. Na ovoj veoma značajnoj konferenciji sudjelovalo je više od 240 stručnih radnika koji se bave poslovima posvojenja u centrima za socijalnu skrb, Ministarstvu socijalne politike i mladih, domova za  djecu, udruga i akademske zajednice te preko 100 posvojitelja.

milanka opacic

Uvodnu riječ održale su Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih te Diana Topčić – Rosenberg, predsjednica udruge Adopta. Ministrica Opačić je tom prilikom istaknula

„Posvojenje je stvaranje novog obiteljskog života i zato je važno da se sve članove nove obiteljske zajednice adekvatno pripremi. Budući roditelji svu će pomoć i podršku dobiti od stručnih socijalnih radnika kao i edukaciju koju će provoditi centri u središtu županija. U 2014.godini provedene su edukacije za 38 parova u tri centra za socijalnu skrb te je za projekte podrške posvojiteljima putem natječaja za udruge civilnog društva osigurano 445.562 kn. U 2015. godini planiramo taj iznos utrostručiti. Upravo novim Obiteljskim zakonom naglasili smo činjenicu da i nakon formalnog završetka procesa posvojenja podrška novoj obitelji i dalje traje. Sustav više neće ostaviti novoosnovanu obitelj prepuštenu samoj sebi. Ministarstvo socijalne politike i mladih kao partner ove konferencije podržava svaku razmjenu iskustva iz prakse te svaku stručnu raspravu koja doprinosi da na ovom polju koje se bavi delikatnim i složenim procesom, kao što je proces posvojenja, budemo uspješniji.“

„Uspješno posvojenje što većeg broja djece je zajednički cilj svih koji su se okupili na 3. konferenciji o posvojenju, a naš zajednički izazov je da osmislimo inovativne pristupe koji bi nas do tog cilja doveli. Izuzetno nam je drago što je Adopta prepoznata ne samo kao zagovaratelj prava i potreba posvojiteljske zajednice, već i centar ekspertize i konstruktivan partner sustavu.“, istaknula je Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica Adopte.

diana rosenberg

Napredak u reformi sustava posvojenja vidljiv je u postavljanju zakonodavnog okvira, uvođenju određenih alata poput Registra potencijalnih posvojitelja i Registra djece te u prepoznavanju pripreme za posvojenje i podrške tijekom i nakon posvojenja kao važnih elemenata tog procesa, ističu u Adopti. Zaključci s 3. konferencije o posvojenju uključuju preporuke o potrebi izrade standarda postupanja pri odabiru posvojitelja za dijete, pripremu djeteta na posvojenje i praćenje prilagodbe djeteta na novu obitelj kao i važnosti novih pristupa posvojenju teže posvojivoj djeci. Kako bi se unaprijedilo uparivanje potreba djeteta s kompetencijama posvojitelja zaključci skupa  navode kako je potrebno unaprijediti kvalitetu procjene prikladnosti posvojitelja kao i procjenu potreba djeteta pri ulasku u sustav. Registar posvojitelja je nadalje potrebno dopuniti kvalitetnijim i sveobuhvatnijim podacima te omogućiti posvojiteljima uvid u vlastite podatke i eventualnu dopunu. Iz Adopte naglašavaju kako je važna i kvalitetna komunikacija sustava o nastalim promjenama slijedom Obiteljskog zakona prema posvojiteljskoj zajednici.

„Iako je u Republici Hrvatskoj podrška posvojiteljskim obiteljima u začecima, ipak je ima, te je potrebno usmjeravati posvojiteljske obitelji na dostupne alate podrške i kako ih koristiti, koja uključuje i standardizaciju seta za posvojitelje  koje bi bilo poželjno da dobiju u centrima za socijalnu skrb. Edukacija i certificiranje stručnjaka za poslove posvojenja je ključna kako bi se stvorio potreban broj specijaliziranih stručnih radnika koji rade na ovim, posebno osjetljivim, poslovima.“, dodaje Diana Topčić-Rosenberg.

Posebni gost konferencije bio je Hugh Thornbery, predsjednik organizacije AdoptionUK, koji je govorio o teorijskim i praktičnim primjerima pristupa posvojenju u Velikoj Britaniji. Velika Britanija, sa preko 6.000 posvojenja godišnje iz sustava skrbi, prolazi reformu sustava posvojenja iz koje proizlaze mnogi primjeri dobre prakse. Osobito je dobro primljeno njegovo izlaganje u  unapređenja kvalitete i dostupnosti usluga podrške posvojiteljskoj  zajednici kroz partnerstvo između udruga i države te novih modela unapređenja posvojenja teže posvojive djece.