Prošlogodišnji novitet ZagrebDoxa, Teen Dox, i ove je godine fokusiran na tinejdžersku populaciju, a cilj mu je približiti tinejdžerima formu dokumentarca. Program uključuje devet dokumentarnih filmova namijenjenih mladima.
Osmo izdanje ZagrebDoxa održat će se od 26. veljače do 4. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol.

‘Ludosti na Facebooku: Neočekivane posljedice društvenih medija’ jednosatni je dokumentarni film nagrađivanog kanadskog autora Geoffa D’Eona (‘This Hour Has 22 Minutes’, ‘Rick Mercer’s Talking To Americans’) koji se osvrće na nepredviđene i aktualne posljedice dijeljenja osobnih i intimnih informacija na najvećoj društvenoj mreži – Facebooku.

Priznati američki dokumentarist Lee Hirsch (dobitnik nagrade Freedom of Expression na Sundanceu i nagrade Emmy za debitantski film ‘Amandla! A Revolution in Four Part Harmony’) u filmu ‘Projekt nasilnik’ vodi nas u svijet nasilja u školama. U isprepletenim životnim pričama upoznajemo dvije obitelji čija su djeca počinila samoubojstvo zbog nasilja koje su doživjeli. Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima, među ostalim i nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Bergenu.

Karen se kao petnaestogodišnjakinja preselila u skvot Blitz i aktivno je sudjelovala na svim demonstracijama i prosvjedima sredinom 90-ih godina. Upravo je u tom razdoblju donijela odluku zbog koje će se kajati čitav život. Pokušavajući shvatiti što ju je tada točno obuzelo, Karen intervjuira svoje stare prijatelje s kojima danas više ne komunicira te se napokon suočava s majkom. Autobiografski film ‘Izdaja’ norveške autorice Karen Winther nagrađen je nagradom za najbolji studentski dokumentarac na IDFA-i.

Duhoviti film ‘Putinov poljubac’, dobitnik nagrade za najbolju kameru u dokumentarnom filmu na ovogodišnjem Sundanceu i osvajač nagrade World Cinema Documentary Cinematography, danski je dokumentarac autorice Lise Birk Pedersen koji govori o sazrijevanju. Marsha je inteligentna devetnaestogodišnjakinja, ujedno glasnogovornica mladog domoljubnog pokreta Nashi koji se pokušava riješiti svih neprijatelja Rusije. Jednom je prilikom poljubila  premijera Vladimira Putina i time još više dokazala svoje divljenje i obožavanje velikog vođe, ali to će se promijeniti kada stupi u kontakt s pripadnikom liberalne opozicije te po prvi put posumnja u svoja politička načela i odluke.

Putem crteža i fotografija švedski autor Erik Bäfving prati mladog dječaka koji pokušava pobjeći od bolnih uspomena na očevo samoubojstvo i početi samostalni život. Višestruko nagrađivani film ‘Između odluka’ vodi nas u njegov svijet nakon mnogo godina izolacije, kada ga ljubav dovede do neizbježnog ultimatuma: treba li nastaviti očevim stopama ili pustiti da ga vrijeme napokon dostigne?

‘U koži stranca’ film je belgijskog autora Hermansa Christopha o Arnaudu, mladom čovjeku u dvadesetima koji je nakon smrti majke prije tri godine prekinuo studij te pronašao utjehu u hrani. Trenutačno ima 177 kilograma i živi sa svojim ocem s kojim se neprestano svađa. No Arnaud odlučuje da je vrijeme da se podvrgne operaciji smanjenja želuca. Film je dobitnik nagrade publike na međunarodnom festivalu frankofonog filma u Namuru.

Joppe je trinaestogodišnjak koja se rodila kao dječak, ali sigurna je u to da se trebala roditi kao djevojčica. Nizozemska autorica Susan Koene u višestruko nagrađivanom filmu ‘Ja sam djevojka’ vodi nas u neobičan svijet prekrasne djevojke koja se po prvi put istinski zaljubljuje, a pravo pitanje postaje kako otkriti dječaku njezinih snova da je i ona zapravo dječak.

Teen Dox uključuje i američki nagrađivani film ‘Djevojčice modeli’ autorskog dvojca Ashley Sabin i Davida Redmona koji prikazuje rijetko viđenu stranu modne industrije. Film portretira dvije žene uključene u modu: Ashley je bivši model, a danas modna agentica koja putuje po Sibiru u potrazi za svježim licima za japansko modno tržište. Trinaestogodišnja Nadya jedno je od njenih otkrića, djevojčica izmještena iz domovine i ostavljena u centru Tokia s obećanjima o uspješnoj karijeri.

Jedanaestogodišnja Anne toliko je lijepa da s nje ne možete skinuti pogled, ali što je dulje gledate, to više primjećujete njene tikove. Anne naime boluje od Touretteova sindroma. Film ‘Leteća Anne’ nizozemske autorice Catherine  van Campen osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarac na festivalu Hot Docs.