U subotu 12. rujna diljem svijeta bit će obilježen Svjetski dan prve pomoći, a toj velikoj akciji pridružit će se i Hrvatski Crveni križ. Prva pomoć tradicionalna je djelatnost Hrvatskog Crvenog križa kojom se nastoji potaknuti ljude na odgovorno ponašanje te osnažiti pojedince i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica od nesreća i bolesti. Prva pomoć je, kako pokazuju iskustva, važan prvi korak koji pomaže u spašavanju života i smanjenju posljedice ozljeđivanja.

Slučajni prolaznici kao i profesionalno osoblje zaslužni su za većinu spašenih života na mjestu nesreća koje se svakodnevno događaju. Učenjem i usvajanjem znanja i vještina u pružanju prve pomoći svatko se može pripremiti za situaciju u kojoj svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Edukativna bojanka “Savjeti Mede Jurice”

Za učenje prve pomoći nikada nije prerano! Određenim vještinama mogu ovladati i djeca, a to pokazuje i bojanka  „Medo Jurica“. Uz pomoć nje, djeca mogu usvojiti zdrave navike kao i osnove pružanja prve pomoći.

savjeti mede jurice 1

Bojanka „Medo Jurica“ prilagođena je djeci uzrasta od pet do sedam godina i namijenjena je vrtićima i malim školama, ali uz pomoć nje i roditelji mogu raditi s djecom. Testirana je na oko stotinu djece te se pokazala vrlo prihvatljivom među dječjom populacijom.

Sadržava dijelove za usvajanje zdravih navika (pravilno pranje ruku, zubi), zaštitu zdravlja u različitim uvjetima (zaštita od visokih temperatura i hladnoće) i prilagođene neodgodive postupke pružanja prve pomoći.

Bojanka „Medo Jurica“ savjetuje djecu kako postupiti u slučaju nesreće,  kako pravilno reagirati, kako se ne prepustiti panici i činjenju štete. Uz svaki crtež stoji kratak opis situacije, a bojanka nudi i savjete Mede Jurice kako u toj situaciji postupiti.

Bojanka „Medo Jurica“ projekt je Hrvatskog Crvenog križa kojim se želi utjecati na usvajanje zdravih životnih navika kod djece.

 

Darujemo bojanke!

Hrvatski Crveni križ daruje dva primjerka edukativne bojanke “Savjeti Mede Jurice” dvama malenim čitateljima Klinfo.hr portala. Proceduru već znate – prijavite se putem donje prijavnice i dođite nam ponovno 18. rujna 2015. kada ćemo objaviti imena sretnih dobitnika.

Sretno!

 

DOBITNICI

Ljiljana Stanić, Ruščica

Anita Baćurin, Glina

 

savjeti mede jurice 2