Brak prolazi kroz značajne promjene u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog izmjene tradicionalnih uloga žene i muškarca. Report centra Pew Research Center navodi kako su žene pretekle muževe po obrazovanju i zaradi. A prema pisanju New York Timesa, to zapravo bračne drugove čini sretnijima.

I dok se žene i muškarci još privikavaju na ovakvu izmjenu snaga, čini se da ona ima dugotrajan pozitivni efekt. Muškarci se više angažiraju u kućanstvu, a žene više zarađuju izvan doma, dok je istovremeno stopa razvoda u opadanju.

Žene više biraju partnere koji su za ravnopravan odnos u smislu obrazovanja i zarade, a kako više nisu materijalno ovisne o muževima, upravo suprotno očekivanjima, manje su sklone razvodima.  

U zemljama gdje je manje zaposlenih žena, stope razvoda su veće.

Žene su preuzele vodstvo u ukupnom broju studenata u SAD-u. Slično je i u Hrvatskoj, pa je 2008. godine udio studentica u odnosu na ukupan broj studenata bio oko 54 posto. I zarada je porasla, pa je u SAD-u plaća od 1970. do 2007. godine za žene porasla 44%, a za muškarce svega 6% u istom periodu. Muškarci su u Hrvatskoj u prosjeku oko 11,7 posto bolje plaćeni nego žene, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o prosječnim plaćama prema spolu za 2007., ali usporedba sa statističkim podacima iz proteklih godina pokazuje da se plaća općenito povećava za oba spola.

Što to znači za muškarce? U nekim slučajevima to znači da će uloge biti zamijenjene. Već sada je sve veći broj očeva koji ostaju kod kuće s djecom ili odlaze na porodiljni.

Ipak, i dalje većina tereta održavanja kućanstva pada na žene, bez obzira na to koliko zarađuju. Žene i dalje, prema nekim istraživanjima, obavljaju dvije trećine kućanskih poslova.

(JK, Izvor: New York Times)