Genetski inženjering napreduje munjevitom brzinom, pa je kloniranje već na neki način i zastarjela tehnika. Američki znanstvenici postavili su si novi izazov, da stvore život od genetskog materijala dva miša muškog spola. Koristeći tehnologiju matične stanice uspjeli su stvoriti bebu miša od dva tate. Kažu da ova otkrića znače veliki pomak u znanosti, jer bi se korištenjem njihove metode mogle spasiti mnoge ugrožene životinjske vrste, a istospolni parovi jednog bi dana mogli imati vlastito biološko dijete.

Vijest o ovom otkriću objavljena je u stručnom časopisu Biology of Reproduction u kojem je podrobnije opisano kako su znanstvenici iz Teksasa uspjeli manipulirati stanicama muškog (XY) fetusa miša kako bi proizveli i inducirali pluripotentne (iPS) matične stanice.

Stanice s oznakom iPS su odrasle stanice koje su prošle kroz određeno genetsko reprogramiranje, a kako bi ušle u embrijsko stanje matičnih stanica. Na taj način dobivena je nova linija stanica koja je spontano izbacila Y kromosom i pretvorila se u X0 stanice. Te X0 stanice ubrizgane su u embrij donatorice tj. ženske mišice. Potom je embrij transplantiran u žensku mišicu (surogat majku) koja je rodila miševe s jednim X kromosomom muškog miša.

Ti miševi su kasnije narasli i parili se s “normalnim” muškim miševima. Njihove “bebe”, muške i ženske, imale su genetski materijal dvaju oca.

Istraživanje je vodio dr. Richard R. Berhringer sa medicinskog centra Anderson Cancer Centera, koji je napomenuo da je slično reprogramiranje ljudskih embrija i stanica još jako daleko.

Prijašnji pokusi na miševima otkrili su kako stvoriti miša bez oca te iz stanica dviju majki.

(JK, Izvor: AFP)