Na tribini “Otvoreno o seksualnosti mladih – rušimo tabue” Udruga roditelja “Korak po Korak” u ponedjeljak je u prostorijama Europskog doma u Zagrebu predstavila rezultate istraživanja. Naime, udruga roditelja provela je istraživanje o važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti na uzorku od 400-tinjak roditelja i 150 mladih korisnika portal Maloljetni-roditelji.net. Korisnici su većinom djevojke, prosječne dobi oko 19 godina.

Rezultati su pokazali da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a 61 posto da će na taj način biti manje pod utjecajem medija i pritiskom vršnjaka. Helena Rajčić, psihologinja iz udruge roditelja “Korak po korak” istaknula je da roditelji koji još nisu razgovarali s djecom, prema rezultatima istraživanja, imaju tu namjeru. Najčešći razlozi zbog kojih roditelji odgađaju razgovor je nespremnost na razgovor i dob djeteta. Stručnjaci koji su se okupili na tribini, istaknuli su da je važno voditi razgovor primjereno razvojnoj dobi djeteta.

Roditelji naglašavaju da je to već od devet godina, no taj razgovor mora početi od rane dobi djeteta i na različite načine zavisno o djetetovom shvaćanju. Najvažnije je, roditeljima davati pomoć i poticati na razgovor s djetetom o “neugodnim” temama. Više od polovice mladih, 60 posto izjasnilo se kako bi voljelo razgovarati s roditeljima o spolnosti.

Roditelji smatraju da je razgovor važan, jer potiče djecu da se ponašaju odgovornije. Čak 77 posto ispitanika smatra da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja. Porazna je činjenica da samo 7 posto mladih korisnika portala Maloljetni-roditelji.net navodi roditelje kao glavni izvor informacija o spolnosti, a 60 posto njih voljelo bi o tome razgovarati s njima.

Rezultati su, između ostalog, pokazali da maloljetnice stupaju u seksualni odnos već s 14 godina, roditelje i škole kao glavni izvor informacija navelo je samo 10 posto ispitanika, a na spolno prenosive bolesti nije se testiralo 85 posto spolno aktivnih ispitanika. Psihologinja Silvija Stanić iz udruge “Korak po korak” na tribini je istaknula kako zapravo mladima nedostaje znanja o seksualnosti. Najčešća pitanja koja mlade muče su pitanja o trudnoći (strah ili sumnja od trudnoće), ali i spolno prenosivim bolestima, seksualnim eksperimentiranjima, računanju plodnih i neplodnih dana te pitanja o hitnoj kontracepciji. Psihologinja Stanić također je istaknula kako obitelj i škola utječu u smjeru odgovornog i zdravog spolnog ponašanja, dok istovremeno postoji utjecaj medija, ali i vršnjaka koji na određeni način potiču stupanje u seksualne aktivnosti.  Najvažnije je, istaknula je da imaju informacije prije nego uđu u aktivni spolni život.

Glavni je cilj tribine bio podizanje svijesti o važnosti otvorenog razgovora o seksulanosti od strane roditelja i stručnjaka te prevencije rizičnog spolnog ponašanja. Udruga roditelja “Korak po korak” još je tijekom 2005. godine pokrenula projekt kojim nastoji odgovoriti na problem rizičnog seksualnog ponašanja mladih kao i pojavu maloljetničkih trudnoća i roditeljstva.