Od 24. do 30. travnja u prostorima Zajednice Talijana Pula – Circolu održat će se sedmo izdanje Festivala za dječju književnost Monte Librić. Nastavlja se s praksom tematskog omeđivanja Festivala, a pod simboličkim naslovom ovogodišnja tema Točka, točka, točkica… usmjeruje izuzetnu pažnju važnom segmentu knjižne produkcije za djecu – ilustraciji.

Mnogobrojni programi od kojih se posebno ističe okrugli stol Umjetnost vizualnog pripovijedanja otvorit će razna pitanja vezana za ilustraciju koja je kao likovni izričaj naročito zastupljena u izdavačkoj produkciji književnosti za djecu i koja kao dio slikarskog izražavanja ima izuzetnu važnost u interpretaciji teksta.

S novim programom Pula Illustrator Campus Festival prvi u Hrvatskoj otvara prostor mladim umjetnicima da se upoznaju s radom profesionalnih i već priznatih ilustratora koji prate dječju književnu produkciju. Na Campusu će studentima s likovnih Akademija iz Zagreba, Rijeke i Splita održati niz predavanja i majstorskih radionica renomirani ilustratori iz Hrvatske i svijeta: Zdenko Bašić (Hrvatska), Aljoscha Blau (Rusija, Njemačka), Kestutis Kasparavičius (Litva), Alenka Sottler (Slovenija) i Manuel Šumberac (Hrvatska).

U sklopu teme održat će se i dvije izložbe: u Galeriji Makina izložba ilustracija Moonrise Shadow, Aljosche Blaua i u Galeriji Amfiteatar skupna izložba Tri majstora / Tre maestri – izložba dobitnika nagrade Hrvatskih biennala ilustracije Klovićevih dvora:Dušana Kàllaya, Alenke Sottler i Tomislava Torjanca.

Ilustraciju za ovogodišnji plakat potpisuje poznati hrvatski kipar, slikar i ilustrator Svjetlan Junaković. Ilustracijaje implementirana u cjelokupni ovogodišnji vizualni identitet.

U programskom dijelu Festivala održat će se rekordnih 68 događaja s više od 60 sudionika, od kojih je 30 autora: renomiranih pisaca i ilustratora iz Hrvatske i inozemstva.

U tradicionalnom programu Piknik s autorom svoja najnovija izdanja predstavit će suvremeni hrvatski pisci i ilustratori za djecu: Manuele Vladić- Maštruko, Mladena Kušeca, Siniše Reberskog, Ivane Guljašević, Željka Ivanjeka, Dubravke Kolanović, Snježane Akrap-Sušac, Ane Đokić, Dubravke Pađen Farkaš, Dražena Jerabeka, Zorana Pongrašića, Anđe Marić, Lidije Dujić, Dijane Nazor, Hrvoja Kovačevića, Ane Torić, Dubravka Miljković, Majda Rijavec…

U novo osmišljenom programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica Librića, devetogodišnja Nina Škalic, koja je sama napisala i ilustrirala svoju prvu knjigu.

Talijanski dio programa, najbogatiji do sada, održat će se pod posebnim nazivom Più che una storia u kojem će gostovati pet značajnih talijanskih autora: Angela Nanetti, Roberto Malini, Dario Picciau, Mara Cerri i Magda Guidi. Ovaj program ne bi bio moguć bez potpore Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom.

Sedam festivalskih dana obilježit će raznolike kreativno-edukativne radionice i programi: Dijete u galeriji koje se ostvaruje s HDLU Istre – Galerijom Luka, radionice izrade booktrailera: Pula prije 1914., radionica za pedagoge Snimamo film, likovne radionice Točka, točka, točkica…, radioradionice i slušaonice Produkcijskod odjela Djeca i mladi HRT-a…

Novoostvarena suradnja sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom iz Zagreba rezultirat će posebnim programom Kino za uši, koji će predstaviti umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić. Nastavlja se i suradnja s kinom Valli, u kojem će se održati projekcije tri animirana filma za djecu. Teatar Naranča vodit će dramske radonice za najmlađe, a odigrat će i kazališnu predstavu prema tekstu Ane Đokić Pongrašić Vitez željeznog srca.

Osnovana prošle godine, Biblioteka Monte Librić nastavlja sa svojim aktivnostima, a ove godine predstavit će svoje drugo izdanje – slikovnicu Ponoć u parku 52, autora Vanje Marković i Vibora Juhasa u nakladi Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Osim nove knjige prezantirat će se i nova produkcija Monte Librića – interaktivna slikovnica: Pula prije 1914., autora Manuela Šumberca i Vibora Juhasa, a u stvaralačkom procesu sudjelovala su i djeca iz pulskih osnovnih škola. Kreiran je i novi lik Monte Librića Knjigomor, čiji je idejni začetnik Franjo Tončinić iz Teatra Naranča, dok je strip Knjigomor oblikovao Vibor Juhas.

Pedeset hrvatskih i talijanskih nakladnika izložit će oko 5.000 naslova koji će se moći kupiti uz popust od 10 do 50 %, a posjetitelj koji priloži Monte Librić letak, ostvarit će i dodatni popust od 10 % na jedan naslov. Za knjižničare i nakladnike, već tradicionalno, održat će se Nulti dan, uoči otvaranja Festivala, 23. travnja. U sklopu Nultog dana Hrvatski centar za dječju knjigu pripremio je zanimljivu izložbu Hrvatske knjige na časnoj listi IBBY-ja (1996. – 2014.) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Svoj dolazak na Festival potvrdilo je više od 50 knjižničara iz cijele Hrvatske.

Uz Slavicu Ćurković, diektoricu Monte Librića, Festival organizira i kreativno oblikuje: Rea Korani (glavna organizatorica i voditeljica programa), Magdalena Vodopija (savjetnica), Vibor Juhas i Matko Plovanić (glavni tehničari i dizajneri), Tina Zenzerović (voditeljica prodaje), Nina Plovanić (zamjenica voditeljice prodaje), Neven Kacun (web administrator) i Iris Mošnja ( urednica kataloga i voditeljica programa). Festival scenografski potpisuju Matko Plovanić i Vibor Juhas. Novi Librić shop koji u skladu s temom nudi jojo igračke, te komplet s bojicama, pastelama i šiljilom, pripremio je Matko Plovanić.

Svečano otvorenje održat će se 24. travnja u 11 sati na terasi Circola, prema scenariju i režiji Franje Tončinića iz Teatra Naranča. Na svečanom otvorenju sudjelovat će glumačka ekipa Teatra Naranča u ulogama poznatih hrvatskih i svjetskih autora za djecu, Baka Librić, novi lik Monte Librića Knjigomor i librica Rea Korani. U protokolarnom dijelu sudjelovat će predstavnici pokrovitelja: pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković. Festival će proglasiti otvorenim pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Obiman i složen Festivalski program ostvaruje se i uz pomoć mnogobrojnih partnera: Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Animafest iz Zagreba, Arheološki muzej Istre, Europski institut za književno prevođenje, Galerija Makina, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Gradska knjižnica Pazin, HDLU Istre – Galerija Luka, Javna ustanova Galerija Klovićevi dvori, Javna ustanova Pula Film Festival / Kino Valli, Gradska knjižnica za djecu i mladež i Hrvatski centar za dječju knjigu, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Produkcijski odjel Djeca i mladi HRT-a, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ,Teatar Naranča i Università degli Studi di Trieste 
- Dipartimento di Scienze Giuridiche, del Linguaggio, dell’Interpretazione e della Traduzione.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Zagrebačka banka, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Unione Italiana, Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu i Ministarstvo kulture RH – Ruksak (pun) kulture.

Sponzori su: Audiolab, Autowill, Demian, Grupa Puljanka, Infoart, Istarske knjižare, Maraska, Metronet, Pulaparking, Pulapromet, Štand expo, Hotel Pula

Medijski pokrovitelji su: Glas Istre, Hrvatski radio, HRT Radio Pula, TV Istra, TV Nova, Klinfo.hr i tportal.hr.