Rog Afrike proživljava jednu od najvećih kriza posljednjih desetljeća. Velike suše izazvale su epidemiju gladi i žeđi u ionako siromašnoj i neimaštinom pogođenoj Somaliji, a procjenjuje se da je do sad umrlo oko 29.000 djece mlađe od pet godina. Umrlo je i na desetke tisuća odraslih, a UN izvještava da se radi o najgoroj suši u posljednjih 60 godina.

U Somaliji živi oko 640.000 pothranjene djece, pa broj umrlih mališana iz dana u dan raste.


Voditeljica humanitarne pomoći pri vladi SAD-a, Nancy Lindborg, kazala je u kongresnom vijeću u Washingtonu da je u posljednjih 90 dana u Somaliji umrlo oko 29.000 djece mlađe od pet godina.


UN u svome izvještaju spominje 3,2 milijuna Somalijaca (od ukupno 7,5 milijuna stanovništva) koji trebaju hitnu pomoć koja će im spasiti život.


Ono što otežava posao globalnim humanitarnim grupama je al-Shabaab, grupa militanata koja se bori za preuzimanje vlasti u Somaliji. Oni kontroliraju velika područja u kojima je pomoć najpotrebnija, no odbili su proglasiti stanje nestašice i gladi te onemogućavaju dovoz hrane, vode i lijekova napaćenom stanovništvu.


Na desetke tisuća izbjeglica u potrazi je za hranom u kampovima susjedne Etiopije, Kenije te u glavnom gradu Mogadišu.


Do sad su razne zemlje, građani i vlade donirale na milijune dolara za pomoć gladnim Somalijcima, ali u UN-u kažu da je potrebno još, jer i mala donacija nekome može spasiti život.


Kako pomoći?


U Hrvatskoj novac možete donirati kroz program UNICEF-a za pomoć djecu na rogu Afrike.
http://www.unicef.hr/show.jsp?page=179352


Pomoći možete i putem Crvenog križa.
http://www.hck.hr/