Skoro trećina ispitanih poslodavaca već je bila primorana smanjiti broj zaposlenih, nova otpuštanja slijede u narednih nekoliko mjeseci, stoji u priopćenju portala Ja TRGOVAC i agencije za istraživanje javnog mnijenja Hendal.

Vrhunac je turističke sezone i godišnjih odmora na koje planira poći više od polovice građana. Međutim pitanje je koliko će njih tu privilegiju imati i sljedeće ljeto?

Naime, prema posljednjem istraživanju agencije Hendal i Portala Ja TRGOVAC provedenom na uzorku od četiri stotine poslovnih subjekata, najteži trenuci gospodarske krize tek slijede, što predviđa njih čak 93 posto. Čak 27 posto poslodavaca već je bilo primorano smanjiti broj zaposlenih, a dodatna otpuštanja radnika predviđaju se i u narednih nekoliko mjeseci. Osim što njih čak 19 posto planira smanjiti broj zaposlenih, gotovo jednak broj gospodarstvenika strahuje i za vlastiti opstanak ukoliko se kriza nastavi produbljivati. Bolji dani smiješe se potencijalnim zaposlenicima tvrtki koje unatoč lošim prognozama namjeravaju zapošljavati, njih na svu sreću skromnih 10 posto.

Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem lipnja ove godine na Zavodu je bilo evidentirano 247.147 nezaposlenih osoba. Prošli mjesec na burzu rada prijavile su se 15.442 osobe, što je 8,3 posto više nego u svibnju, te čak 42,8 posto više nego u lipnju 2008.

Istraživanje je provedeno 14. i 15. srpnja 2009. na uzorku od 401 poslovnog subjekta.