Jeste li znali da se 1 od 8 parova u svijetu svakodnevno bori s neplodnošću? Hrvatska tu nije izuzetak i osobe s ovim problemom nalaze se i u našoj okolini. Ako niste proživjeli problem neplodnosti, teško ćete razumijeti s kakvim pritiskom i osjećajem nemoći se parovi moraju nositi. Neplodnost je vrlo komplicirano stanje za koje je bespredmeto bilo koga kriviti. Donosimo vam osam izjava koje je bolje izbjegavati kada razgovarate s osobom koja se bori s neplodnošću.

1. Samo se opustite i zatrudnjet ćete.
Neplodnost je medicinsko stanje, a ne osjećaj ili emocija. Paru koji pokušava začeti dijete, to može izazvati osjećaj krivnje i pojačati stres s kojim se ionako treba svakodnevno nositi.

2. Ako se treba dogoditi, dogodit će se!
Izbjegavajte fraze kao “samo budite strpljivi” ili “imajte vjeru”. Teško je zadržati vjeru nakon višemjesečnih ili višegodišnjih pokušaja i brojnih bolnih i neugodnih procedura. Borba s neplodnošću može biti dugotrajan proces, a prebacivanje krivnje na “više sile ” može samo pogoršati stvari.

3. Posvojite dijete!
Posvajanje je važna odluka koju samo par može donijeti i nije uvijek pravi izbor i rješenje za svakoga.

4. Odlučite se za potpomognutu oplodnju.
Ako kroz razgovor dotaknete temu potpomognute oplodnje, to je drugačije nego da na neosjetljiv način nekome kažete da isproba skupo i potencijalno dugo liječenje. Potpomognuta oplodnja nije za svakoga.

5. Što ako pokušate s potpomognutom oplodnjom i sve završi s šestorkama?
Ovo pitanje nemojte nikada pitati jer je neprimjereno za nekog tko se bori s neplodnošću. Sva pitanja vezanu uz tu temu, parovi diskutiraju sa stručnim osobljem kako bi se spriječili rizici za majke i bebe.

6. Tko je od vas neplodan?
Neplodnost je 40% žena, 40% muškarac i 20% oboje ili je uzrok neobjašnjivi razlog. Za neplodnost nitko nije kriv i nema razloga okriviti jednog od partnera. Ako jedan od njih ima medicinsko stanje koje doprinosi neplodnosti, vaše pitanje ga može duboko povrijediti.

7. Kada mislite da ćete odustati od pokušavanja?
Put do željenog djeteta za svakoga je drugačiji. Za nekoga teži, za nekoga lakši. Za nekoga duži, za nekoga kraći. Odluku o odustajanju ili uzimanju pauze od pokušavanja može donijeti samo par i nitko na to ne bi smio ovakvim pitanjima utjecati.

8. Zapravo, vi ste sretni što nemate djecu!
Ova izjava pokazuje vas kao vrlo grubu i neosjetljivu osobu, jer u tom trenutku par koji nastoji zatrudnjeti uopće se ne osjeća sretnim. Rastužit ćete ih ako na ovaj način podsjetite da vi imate nešto za čime oni čeznu mjesecima, pa čak i godinama.

 
4 stvari koje bi trebali reći osobi koja se bori s neplodnošću

1. Jesi li dobro?
Pokažite im da ste spremni slušati njihove probleme, da vam je stalo i da ste dostupni za razgovor. Ako o tome ne žele razgovarati, i to je u redu.

2. Podržavam vašu odluku.
Parovi koji se bore s neplodnošću slušaju mnogo neželjenih savjeta, priča i “rješenja”. Ponekad je “Podržavam tvoju odluku” i “Mislim da bi upravo tako trebali napraviti” jedino što žele čuti.

3. Tako ste hrabri.
Borba s neplodnošću je teška i najlakše je odustati. Pružite potporu i dajte im do znanja da su hrabri i da imaju vašu potporu.

4. Upoznajte se s problemom neplodnosti.
Istražite što više činjenica vezanih uz tu temu i pomozite svojim bližnjima i poznanicima koji se bore s neplodnošću činjenicama. Educirajte se i ne upadajte u zamku dijeljena “savjeta” koji su utemeljeni na mitovima i predrasudama.

Najvažnije od svega, imajte obzira i poštovanja. Mnogi parovi se u tišini bore s tim problemom, no dolazi vrijeme kad žele pričati o tome i žele nekog tko će ih slušati bez davanja savjeta. Poštujte njihovu privatnost. To je njihova privatna stvar i nešto o čemu vi ne bi trebali razgovarati s drugim prijateljima, obitelji ili kolegama.