Vuk i Verica Nastić, srpski bračni par koji živi u SAD-u, prolaze kroz pravi pakao od lipnja 2010. godine. Tada im je Američka agencija za zaštitu djece oduzela sina Damjana (8) i kćerkicu Nastasiju (5) zbog navodnog zanemarivnja i seksualnog zlostavljanja.

Srpski mediji izvjaštavaju da je drama započela kada su fotografije gole djece pronađene na laptopu njihova oca Vuka, zbog čega je u kuću Nastićevih u Kaliforniji banula policija, stavila lisice na ruke Vuka i Verice te ih odvela u zatvor. Djeca su poslana udomiteljskim obiteljima.

Vuk Nastić ubrzo je pušten uz jamčevinu od 18.000 dolara (oko 90.000 kuna), a potom i njegova supruga.

Prema priopćenju koje je obitelj dala za javnost, fotografije djece snimio je mali Damjan dok se igrao fotoaparatom i to bez znanja roditelja. Oštro su odbacili sve optužbe za zlostavljanje vlastite djece. Do rujna 2010. uspjeli su odbaciti tužbe za seksualno zlostavljanje, ali su u sudskoj nagodbi proglašeni krivima za zanemarivanje djece, jer su dozvolili da se dječak bez nadzora igra fotoaparatom i snimi sebe i sestru gole. Djecu, međutim, nisu dobili natrag.

Nastići su čak angažirali srpske psihologe koji su kalifornijskom sudu poslali dopis u kojem objašnjavaju kulturalne razlike između srpskih i američkih obitelji. U dopisu stoji kako u Srbiji djeca uopće nisu percipirana kao seksualna bića i da nije neobično da se djeca kupaju zajedno s roditeljima. Isto tako, psiholozi iz susjedne nam Srbije napisali su da nije neobično fotografirati djecu tijekom i nakon kupanja, te da svatko zapravo u albumu ima barem jednu fotografiju na kojem je gol kao dijete. Takve fotografije ne izazivaju erotične osjećaje, već sve što ljudi vide su mala djeca.

Na Facebooku je osnovana grupa “Podrška porodici Nastić – Support to the Nastic family” gdje su roditelji pozvani da objavljuju svoje fotografije iz djetinjstva na kojima su goli, a sve iz svojevrsnog javnog prkosa. Neki roditelji čak su objavili fotografije vlastite djece.

Osim fotografija, roditelji ostavljaju i komentare koji više manje idu u prilog Nastićima. Naime, iznimno veliki broj roditelja u SAD-u našlo se na udaru socijalnih službi, policije ili Agencije za zaštitu djece zbog potpuno nevinih situacija. Nikada im ne bi palo na pamet da ozlijede svoju djecu, a ipak su bili ispitivani ili privođeni zbog raznih optužbi. Jedna je majka, primjerice, završila u pritvoru jer je djecu dovela malo preblizu ruba zgrade kako bi im pokazala vlakove.

Mnogi se žale da će ovakvi postupci dovesti do toga da će roditelji biti u strahu pri svakom fotografiranju vlastite djece. Plašit će se snimiti djecu na plaži ili u bilo kojoj “ljetnoj” situaciji.

Problem su zapravo oni koji vide perverziju u nečem tako nevinom kao što je kupanje djece, slažu se roditelji na Facebooku.

No postoji i grupa suprotnog mišljenja koja tvrdi da nije “normalno” da 7-godišnji dječak fotografira svoju 4-godišnju sestricu golu. Neki smatraju da to nema veze s kulturom i tradicijom.

U slučaj se uključio nakon šest mjeseci i srpski predsjednik Boris Tadić koji je slučaj stavio na najvišu diplomatsku razinu. Obitelj Nastić mu je zahvalna te ne odustaje od cilja da vrati svoju djecu.

(JK, Izvor: Washington Post)