To smo već i sami znali iz iskustva, jer iz dana u dan, nikako nam ne ide u glavu kako naši mališani ne vole čušpajzeke i juhice ili meso i pečeni krumpir koje mi toliko obožavamo. Ponekad imamo osjećaj kao da nisu odrasli u našoj kuhinji. Sad su i znanstvenici dokazali da roditelji imaju iznimno mali utjacaj na prehrambene navike djece.

Činjenica je da ne možemo kontrolirati što djeca jedu kada su u vrtiću, školi, kod prijatelja ili u gradu. Ma koliko nutricionisti i liječnici tupili da su roditelji najbolji primjer djeci kad je zdrava prehrana u pitanju, to nažalost očito možemo biti samo unutar svog doma.

Stručnjaci na Johns Hopkins Sveučilištu tj. na Bloombergovoj školi javnog zdravstva proučavali su niz studija napravljenih kroz čak 30 godina i dokazali da je prehrana djece postala bitno različita od prehrane njihovih roditelja, ali i nezdravija.

May A. Beydoun, koautorica studije kazala je kako ljudi obično pretpostavljaju da roditelji imaju značajnu ulogu u odlučivanju što će djeca jesti. No čini se kako glavnu riječ vode ipak neke vanjske sile, osobito među starijim klincima koji svojim džeparcem kupuju hranu izvan doma.

Ti vanjski činitelji su: prijatelji, škola, lokalne trgovine i restorani, reklame i slično.

(JK, Izvor: HelathDay News)