Unatoč najavljenim promjenama u natalitetnoj politici Kine koja će odbaciti strogu odredbu o jednom djetetu, mnogi mladi roditelji kažu da svejedno neće imati drugo dijete zbog vrlo visokih troškova života u današnjoj Kini. Čini se da i u toj zemlji galopirajućeg gospodarskog napretka, odluka o djetetu proizlazi iz realnih životnih mogućnosti.

Nakon 30 godina politike jednog djeteta koja je donesena s ciljem kontrole rasta stanovništva i smanjenja siromaštva, Kina će dozvoliti parovima da imaju i drugo dijete, ako je jedan od roditelja i sam jedinac.

Roditelji kažu da u Kini ne postoje društveni preduvjeti koja bi pružali podršku roditeljima s dvoje djece. U Kini nema penzija, besplatnog školovanja, roditelji naporno rade i nemaju energije niti financijskih sredstava podizati drugo dijete.

Nedavno je anketu na ovu temu proveo kineski list “People’s Daily”, vođen od strane državne Komunističke partije. Među parovima koji prema novom zakonu imaju pravo roditi drugo dijete, samo polovina se izjasnila da to i želi. Visoki troškovi života navedeni su kao glavni razlog za odustajanje od drugog djeteta. Drugi glavni razlog su društveno-politički uvjeti koji ne podupiru mlade roditelje.

S jedne strane, mnogi bi željeli da njihova djeca imaju brata ili sestru, ali brinu ih drugi faktori poput zagađenja okoliša, odrastanja u velikim gradovima i obrazovni sustav.

Školovanje u Kini je vrlo skupo, kao i izvanškolske aktivnosti. Većina roditelja jedva i prvom djetetu osigurava obrazovanje.

Politiku jednog djeteta pratile su mnoge kontroverze. Prisilni pobačaji, sterilizacije, rađanja u tajnosti i napuštanja djece, samo su neke od situacija s kojima se već desetljećima suočavaju brojne obitelji, a također su ilegalne. Isto tako, došlo je do goleme spolne neravnoteže među populacijom Kine, jer se godinama provode pobačaji ženskih fetusa i čedomorstva djevojčica u tradicionalnim obiteljima koje preferiraju dječake, a smiju imati samo jedno dijete.

Došlo je do demografskih poremećaja i u smislu starosti stanovništva. Sve je manje mladih koji rade, a sve više umirovljenika koje treba uzdržavati.

Postoje i mnogi logistički problemi provođenja novog zakona. Naime, kinesko stanovništvo vrlo je mobilno i bit će vrlo teško odrediti tko je zapravo jedinac i ima pravo na dvoje djece. Podaci o rođenima čuvaju se u milijunima malih fragmentiranih baza, u stotinama lokalnih vlada, bez središnje baze podataka u kojoj bi se te informacije provjerile.

Stoga je razumljivo da kineska Vlada još uvijek nije odredila rokove i termine implementacije ovog zakona.