Batine mogu slomiti kosti, ali riječi…one mogu također izazvati veliku bol, pokazali su rezultati istraživanja. Naime, centar u mozgu zadužen za bol, aktivira se i reagira na riječi vezane uz pojam boli.

Kada ljudi čuju ili pročitaju riječi kao što su “mučenje”, “epidemija” ili “napor”, u mozgu se aktivira dio koji je odgovoran za pohranjivanje bolnih sjećanja. Psiholozi sa Friedrich Schiller Universityja u Jeni (Njemačka) u istraživanje su uključili 16 osoba kojima su čitali pojmove koji su vezani uz bol te su zamišljali situacije vezane uz te pojmove. Istovremeno su im znanstvenici skenirali mozak funkcionalnom magnetskom rezonancom (fMRI).

“Zabilježena je aktivacija u moždanoj mreži zaduženoj za bol”, kazao je dr. Thomas Weiss.

Moždana mreža zadužena za bol zapravo je spremište starih sjećanja ili bolnih iskustava, a koje nam služi kao podsjetnik da izbjegnemo buduće bolne situacije.

Psiholozi su napomenuli da negativne riječi koje nisu povezane s pojmom boli, kao što su “odvratno”, “zastrašujuće” ili “užasno” nisu aktivirale iste regije u mozgu. Čitanje neutralnih ili pozitivnih riječi, također nije proizvelo aktivaciju mreže mozga zadužene za sjećanje na bolne trenutke u prošlosti.

(JK, Izvor: LiveScience.com)