Roditelji koji su kroz proceduru prošli, reći će vam da je posvajanje djece u Hrvatskoj kompliciran i težak proces. Udruga Adopta svoj rad posvetila je upravo pomoći posvojiteljima i potencijalnim posvojiteljima u nastojanju da ostvare svoj san, da postanu roditelji i budu što bolji u tome kada dijete jednom stigne u njihov dom. Sada organiziraju i prvu konferenciju o posvajanju “Modeli i praksa uspješnog posvajanja” koja će se održati u Hotelu Aristos, 1. i 2. listopada 2012.

Udruga za potporu posvajanju organizira spomenutu konferenciju uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih. Kako stoji u opisu događanja “cilj konferencije je predstavljanje smjernica stručnog i pravnog okvira posvajanja u kojem bi Republika Hrvatska trebala početi djelovati, kao i predstavljanje uspješnijih posvajateljskih modela i praksi iz država članica Europske unije i Sjedinjenih američkih država. U okviru Konferencije biti će održana i radionica za stručnjake koji su uključeni u postupak posvajanja”.

Konferencija je namijenjena stručnim radnicima centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, stručnim radnicima dječjih domova i ostalim stručnjacima koji se bave posvajanjem uz vrlo povoljnu kotizaciju od 100 kn.

Na konferenciji će gostovati ugledna američka stručnjakinja za posvajanja Kim Stevens, voditeljica projekta North American Council on Adoptable Children, edukatorica i autorica brojnih publikacija iz područja posvajanja. Ona će održati i radionicu za posvojitelje i potencijalne posvojitelje koja je otvorena za sve zainteresirane uz kotizaciju od 150 kn.

Konferenciju će otvoriti Milanka Opačić, Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih te Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica udruge Adopta.

Ovo je doista hvalevrijedan projekt uz koji će djeca koja čekaju na posvajanje napokon dobiti svoj glas, kao i roditelji koji im žele pružiti topli dom, a u tome trebaju stručnu pomoć.