Obitelji koje su prošle kroz traumu pobačaja ili mrtvorođenja djeteta često su prepuštene same sebi i patnji u tišini. Mnoge od njih potiče se da patnju ostave iza sebe i što prije odtuguju i vrate se u normalnu svakodnevnu kolotečinu i nastave sa životom. O pobačajima se ne razgovara u vlastitom krugu, a malo se o stanju i pomoći roditeljima koji su na taj način izgubili dijete govori i u javnom prostoru. Globalni filmski projekt STILL trebao bi promijeniti takvo stanje.

Od jučer, odnosno od 1. kolovoza 2012., za obitelji diljem svijeta, sloj te mučne šutnje trebao bi početi otpadati, zahvaljujući bračnom paru Pascual koji će dokumentarnim filmom i projektom STILL tim roditeljima dati glas.

Jonathan Pascual i Carrie Fisher-Pascual, 1. kolovoza prije 10 godina proživjeli su strašnu tragediju kada se njihova djevojčica Elena Rebekah rodila mrtva u 21. tjednu trudnoće. Od njezine smrti, Jonathan i Carrie koristili su vlastito iskustvo boli i patnje kako bi pomogli drugim roditeljima na toj dugoj, mračnoj cesti gubitka djeteta. Osnovali su neprofitnu fonaciju pod nazivom Shining Light Fund, koja je dijelila simbolične narukvice za sjećanje, ali i podršku obiteljima koje su izgubile dijete.

Godine 2006., Jonathan se počeo baviti snimanjem i produkcijom filmova te je zajedno sa suprugom osnovao producentsku tvrtku Planet Zaya. Ime su joj dali po 7-godišnjem sinu Isaiahu. On je također prerano rođen nakon što je Carrie provela cijelu trudnoću u krevetu, ali danas je zdrav i veseo dječak.

Ovi roditelji nisu odustali od svoje misije i odlučili su pomoć roditeljima podići na novu razinu. Projekt STILL u svom središtu ima za cilj snimiti dokumentarni film. Jonathan i Carrie proputovat će cijeli svijet, slušati priče roditelja koji su prošli kroz traumatično iskustvo gubitka djeteta. Cilj je javnosti pružiti “uvid u razarajuću tugu, ali i roditeljima pružiti podršku i nadu”. Filmom žele senzibilizirati javnost za probleme s kojima se u tišini bore obitelji koje su preživjele pobačaj i mrtvorođenje željene djece te konačno ukloniti stigmu koja obilježava ovu bolnu temu. Isto tako, filmom se želi premostiti jaz između potrebe roditelja da pričaju o djetetu koje su izgubili i njihovih bližnjih te sveukupne javnosti koji ne zna što bi im na njihovu bol odgovorili i kako bi im pomogli.

“Ima na tisuće obitelji poput naše čija djeca su umrla u trudnoći ili nakon poroda. Neugoda koja okružuje ovu temu, prisiljava mnoge da pate u tišini i oduzima im mogućnost da iskažu svojevrsnu počast životu beba koje su izgubili”, kazala je Carrie Pascual.

Projekt se financira iz donacija te promovira putem društvenih mreža.

Više informacija o projektu može se dobiti na web stranici http://stillproject.org