Temeljen na autoričinom osobnom iskustvu, francuski film Priručnik za vrtlarenje (Handbook for Gardening) umjetnice Sarah Jane Hatooka Scebat, koji se prikazuje u Velikom natjecanju kratkometražnog filma Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2018 (4. – 9. 6. kina Europa, Tuškanac i Kinoteka), priča je o majci Ariji i njezinom autističnom sinu Leu. Film u prvom licu i metaforički pripovijeda o dječaku iz kojega izrasta trnje i majci koja mučena osjećajem krivnje i nemogućnošću da sa sinom uspostavi cjelovit odnos, poriče stvarnost i rješenje obiteljske situacije isprva traži u priručniku za vrtlarenje, da bi potom uronila u dječakov i svoj fantastični svijet.

Bajkoviti zamišljaji, ostvareni jedinstvenom tehnikom 2D animacije koja se koristi i fotografskim kolažiranjem, supostavljeni su realističnim razmišljanjima o teškoćama svakodnevnog života i komunikacije s „drukčijim“ djetetom, u filmu koji se zbog svoje vizualne izvrsnosti i empatičnog tretmana osjetljive teme može preporučiti i generalnoj publici. Sarah Jane uspijeva dirljivo, instruktivno i vizualno originalno progovoriti o dvojbama i izazovima s kojima se susreću roditelji autistične djece, istovremeno uspijevajući zadržati izvornost i posebnost svojih likova dok prolaze kroz emocije panike, užasa, tuge i ljubavi. Uz navedeno, riječ je o primjeru iznimno snažnog ženskog pisma u suvremenom umjetničkom animiranom filmu, kao i o promišljenom tretmanu tzv. manjinskih tema.

Sarah Jane Hatooka, voditeljica Odsjeka vizualnih umjetnosti na prestižnoj jeruzalemskoj akademiji Bezalel s koje su u prošlosti na Animafest stizali mnogi vrhunski filmovi, u početku je o ovoj temi želja snimiti autobiografski dokumentarni film, ali je shvatila kako svoju obitelj i privatnost ne želi toliko izravno izložiti javnosti. Poklonici jedinstvene animacije svakako mogu biti sretni što je ova redateljica i vizualna umjetnica odabrala animacijski medij kako bi progovorila o vlastitom iskustvu s autizmom.

Ususret Animafestu 2018.

Filmski program Animafesta Zagreb 2018 uz Priručnik za vrtlarenje čini 400 filmova iz više od 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. Ulaznice se prodaju u sustavu Kupiulaznicu.hr.